Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neuznání nemoci z povolání

Dobrý den,

chtěl bych poprosit o radu jak dál postupovat. Byly mi v roce 2010 zjištěny chronická obstrukční plicní nemoc II. stupně a astma bronchiale II. stupně. V roce 2011 mi byl přiznám invalidní důchod I. stupně a v roce 2013 II. stupně. Pracoval jsem celý svůj život jako řidič na stavbách silnic a dálnic. V posledních deseti létech jako bagrista v kamenolomu, kdy se můj stav zhoršil natolik, že jsem požádal o přiznáni nemoci z povoláni koncem roku 2015.

Počátkem roku 2016 mi žádost byla zamítnuta, byl jsem vyřazen z pracovního procesu na základě dlouhodobé ztráty způsobilosti. 

JAMAL12345

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu vyplývá, že byste chtěl zjistit, jak dále postupovat se zamítnutou žádostí o přiznání nemoci z povolání. Pokud však Váš dotaz směřuje na jiné téma, neváhejte se zeptat znovu.

Zákon umožňuje podání návrhu na přezkoumání posudku, pokud je posuzovaná osoba za to, že je posudek nesprávný. Tento návrh však lze podat pouze do 10 pracovních dnů od chvíle, kdy byl posudek předán. Tato lhůta bohužel ve Vašem případě již marně uplynula.

Doporučujeme Vám podat žádost o přiznání nemoci z povolání znovu. Dle nařízení vlády č. 114/2011 Sb. kapitoly III jsou obě Vaše nemoci uznatelné jako nemoci z povolání, tudíž je možné, že Vaše opakovaná žádost může být vyřízena kladně.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

2.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS