Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neschopnost práce

Dobrý den,

Mám tři dotazy:

Za prvé, jsem na neschopence, již druhý měsíc, v práci ve zkušební době, nemám vycházky, takže se nemohu dostavit podepsat výpověď, jiné možnosti nezvažují (pošta, navštívit mě doma...), mohou mi bez mého podpisu a vědomí ukončit pracovní poměr?

Za druhé, tato neschopenka mi bude končit a budu mít novou tzv. rizikové těhotenství, vím, že musím plynule přejít, ale budou nové tiskopisy, ukončení neschopnosti, nová neschopnost? Nebo se připíše jen jiná diagnóza?

Za třetí, počítám, že až za půl roku odnesu zaměstnavateli papír o přechodu na mateřskou dovolenou, nechá mě ihned podepsat výpověď, po předchozím zjištění vím, že i čas na neschopence, když jsem v prac. poměru se započítává do 270ti dnů na nároku na mateřskou, většinu této doby budu mít splněno na neschopnosti, když tedy předám doklad o přechodu na mateřskou a podepíšu výpověď, budu mít na mateřskou nárok, když mám splněno 270 dnů?

Doufám, že jsem to napsala srozumitelně.

Děkuji za odpověď, s pozdravem.

TSurapova

Odpověď:

Dobrý den,

Na Váš první dotaz odpovídá § 66 zákoníku práce, podle tohoto ustanovení nelze pracovní poměr v době trvání zkušební doby ukončit v průběhu prvních 14-ti dnů pracovní neschopnosti. Z toho plyne, že patnáctý den již může být pracovní poměr ukončen a to jednostranně a i bez udání důvodu. Pracovní poměr s Vámi tedy zaměstnavatel může ukončit i bez Vašeho podpisu a vědomí, nicméně pokud tak neučinil doteď, lze se domnívat, že to neudělá.

K Vašemu druhému dotazu se vztahuje § 61 písm. n) zákona o nemocenském pojištění. Z uvedeného ustanovení vyplývá, že Vám bude trvat stejná pracovní neschopnost a lékař Vám vydá potvrzení o změně diagnózy a informuje o této změně orgán nemocenského pojištění.

K vašemu třetímu dotazu odkazujeme na § 32 a násl. zákona o nemocenském pojištění, ze kterého vyplývá, že pokud v průběhu posledních dvou let budete mít splněnu dobu 270-ti dní nemocenského pojištění, máte nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Po dobu, kdy jste zaměstnance v pracovním poměru, jste podle zákona o nemocenském pojištění pojištěnou osobou a do doby 270 dnů se Vám tedy, započítá i čas strávený v pracovní neschopnosti, pro Vaši jistotu doporučujeme kontaktovat Okresní správu sociálního zabezpečení v místě Vašeho bydliště, kde Vám sdělí přesnný počet dní vašeho pojištění .

S pozdravy,
Vaše Férová nemocnice.



 

20.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS