Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nepřiznání vycházek z důvodu diagnózy

Dobrý den
Moje praktická lékařka mi vždy a bez ohledu na charakter onemocnění odmítá napsat vycházky s tím, že se stanovenou diagnózou nemám na vycházky nárok.

Existuje seznam diagnóz, na které lze či naopak nelze napsat vycházky. Hledala jsem, ale nenašla. Momentálně jsem na PN už třetí měsíc a dožadovat se neustálé pomoci příbuzných (konkrétně 70leté babičky) při každodenních povinnostech (nákup, doprovod dítěte do školky...atd.) už začíná být dost neúnosné.

Anet

Odpověď:

Dobrý den, 

seznam diagnóz, které by neumožňovaly vycházky neexistuje. Je vždy na posouzení lékaře a domluvě s pacientem, jak budou případné vycházky fungovat. 

Ve Vašem případě by bylo nejvhodnější zkusit ještě jednou vysvětlit lékařce, v jaké jste situaci, a zda Váš zdravotní stav neumožňuje alespoň minimální vycházky. Vycházky lékař stanovuje s ohledem na Váš zdravotní stav (vysoce infekčního pacienta, pacienta s omezenou hybností apod.), sociální zázemí (zda má pacient někoho, kdo mu může alespoň částečně pomoci obstarat základní potřeby). 

V momentě, kdy jste na dočasné pracovní neschopnosti takto dlouho, případnou kontrolu nad Vámi a dodržováním režimu dočasně práce neschopného provádí zaměstnanci Okresní správy sociálního zabezpečení. V případě, že by Vás kontrola nezastihla v místě, které máte hlášené, a zároveň byste nebyla u lékaře (nebo na cestě k/od lékaře), došlo by ke zkrácení nemocenské dávky. Kontroly jsou neohlášené, mohou proběhnout v kteroukoliv část dne, ovšem obecně se dodržuje režim nočního klidu mezi 22. hodinou večerní a 6. hodinou ranní (v tuto dobu je nejnižší pravděpodobnost kontroly).

V případě, že Vám opakovaně lékařka neumožní vycházky, je možné pokusit se kontaktovat příslušnou Okresní správu sociálního zabezpečení, informovat o situaci a domluvit se s nimi na režimu například hodinové vycházky, kdy přesně určíte její účel, čas a následně opět zkontaktujete příslušné pracovníky Okresní správy sociálního zabezpečení. Ani v případě tohoto postupu Vám nezaručujeme úspěšné řešení Vaší situace.

V nejkrajnějším případě je možné podat návrh na přezkoumání lékařského posudku, který je třeba podat do 10 dnů od vydání neschopenky (doporučujeme vyžádat si vydání nového rozhodnutí o vycházkách) lékaři, který ji vydal. Do návrhu můžete uvést všechny skutečnosti, které mají podle Vašeho názoru vliv na posouzení dané věci a přiznání vycházek. Nakonec napíšete, čeho se domáháte – umožnění vycházek a v jakém rozsahu. V případě, že lékař nevyhoví, postoupí Váš návrh příslušnému správnímu úřadu – krajskému úřadu do 30 dnů. Krajský úřad přezkoumá rozhodnutí o vycházkách a následně vydá vlastní rozhodnutí.

Případně je možné si na postup lékaře stěžovat prostřednictvím České lékařské komory. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

19.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS