Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

neomezené vycházky

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, v srpnu jsem byla na operaci, kde mi odebrali štítnou žlázu, kterou odeslali na histologii a výsledek byl zhoubný. Právě teď ležím opět v nemocnici, kde jsem dostala radioaktivní jód na zničení nádoru a zbytků tkání štítné žlázy. Proto se chci zeptat, jestli mám nárok na neomezené vycházky. V podstatě jsem onkologický pacient, ale na onkologii chodit nemusím, budou mě kontrolovat na nukleární medicíně.

Děkuji moc za odpověď.
 

Majinka

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká povolování vycházek v případě dočasné pracovní neschopnosti. Tato otázka je upravena zákonem o nemocenském pojištění. Ten stanoví, že o vycházkách rozhoduje ošetřující lékař, který jejich rozsah posoudí z hlediska zdravotního stavu dočasně práce neschopného pojištěnce a jeho individuálního léčebného postupu. Dále je zákonem stanoven maximální rozsah vycházek na 6 hodin denně v době mezi 7 a 19 hodinou. Lékař stanoví konkrétní časový úsek nebo časové úseky těchto vycházek. 

Zákon však uvádí, že ve výjimečných situacích může ošetřující lékař stanovit tzv. neomezené vycházky. Jedná se o případy, kdy mimořádně náročný léčebný plán, probíhající intenzivní léčba, nepříznivé vedlejší účinky léčby nebo celkově závažný zdravotní stav neumožňují pojištěnci, aby využil pevně stanovenou dobu vycházek. Pojištěnec si pak může volit dobu vycházek tak, jak mu to umožňuje aktuální zdravotní stav. Pokud máte zájem o tento typ vycházek, pak je nutné si o ně požádat Vašeho ošetřujícího lékaře. Ten rozhodne na základě předchozího písemného souhlasu příslušného orgánu nemocenského pojištění (tzn. správy sociálního zabezpečení), o který si sám zažádá. Neomezené vycházky Vám takto ošetřující lékař může povolit vždy nejdéle na dobu 3 měsíců, může tak ale učinit i opakovaně.

Vzhledem k tomu, že jsme pouze právní poradna, nejsme schopni posoudit z medicínského hlediska, zda nárok na neomezené vycházky máte nebo ne. Budete se tedy muset obrátit na svého ošetřujícího lékaře. Ten o Vaši žádosti rozhodne v souladu s Vašim zdravotním stavem.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice. 

   

13.12.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS