Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemožnost výkonu manuální práce v souvislost s pracovním úrazem

Dobrý den, 

v únoru 2017 jsem měla operaci na zápěstí pravé ruky. 

Pracovní neschopnost jsem poté měla napsanou na 2 měsíce. 

Výsledek operace vedl k tomu, že ještě nejsem schopná psát na počítači déle než 20 minut bez bolesti na zápěstí ruky, kde zákrok byl proveden a bolesti prstů. 

Dříve jsem psala rychle na PC a nyní velmi pomalu, a proto mi to nedovoluje získat zaměstnání, kde je vyžadováno používání PC a administrativní činnost.

Nemohu ani pracovat manuálně delší dobu a zvedat předměty těžší nad 2 kg bez přestávky.
Jsem v evidenci Úřadu práce a po skončení pracovní neschopnosti si aktivně hledám zaměstnání, která nevyžadují manuální práci nebo nadměrné psaní, ale jediná dostupná práce, jelikož mě nikdo nezaměstnal, byla prostřednictvím agentury nabízející manuální práci.
Přijala jsem ji, protože v současné době je to můj jediný možný zdroj příjmu (nepobírám dávky na podporu v nezaměstnanosti ani jiné), nicméně tuto práci mohu vykonávat maximálně 1 den v měsíci, protože po jedné pracovní směně mívám intenzivní bolest v mé pravé ruce trvající týdny, která způsobuje omezení hybnosti ruky a bolest v prstech ruky.
Jelikož mohu tuto práci vykonávat pouze 1x za měsíc z důvodu zdravotních komplikací, nemohu si vydělat peníze na své živobytí.
Navštívila jsem doktora v nemocnici a sdělila mu můj problém. 

Řekl mi, že si myslí, že mohu pracovat manuálně a napsal mi zprávu potvrzující, že jizva se stále stabilizuje a pacient udává větší únavnost po rychlé práci a zvedání těžších břemen, doporuč. masáže/cvičení a stabilizace jizvy může trvat 1 rok.

Můžete prosím uvést:


1) Jestli je potřeba mít další zprávu od doktora z nemocnice popisující daný problém podrobněji pro Úřad práce dokazující, jak jsem již zmínila výše, že nemohu vykonávat manuální práce spolu s nadměrnou pracovní činností na PC?
2) Může být lékařská zpráva nebo oficiálně schválené prohlášení od doktora, který provedl operaci, předána Úřadu práce potvrzující, že nemohu nyní manuálně pracovat?
3) Na základě výše uvedených kritérií, můžete potvrdit (obecně), zda mám dočasně nárok na dávky (na živobytí), dokud si nenajdu vhodnou pracovní pozici? 


Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

začal bych odpovědí na Vaši poslední otázku. Pro přiznání podpory v nezaměstnanosti je podle zákona o zaměstnanosti potřeba splnit několik kritérií. Prvním z nich je podání žádosti. Úřad práce nevydává podporu ze své vlastní iniciativy, ale na písemnou žádost žadatele.

Další podmínkou je, že žadatel musí, za poslední dva roky před žádostí, mít odpracováno alespoň 12 měsíců. Je jedno, jestli tento požadavek splní v zaměstnání nebo jinou výdělečnou činností.

Posledním kritériem je, že žadatel nesmí mít nárok na přiznání starobního důchodu.

Pokud tato kritéria splníte, není důvod, proč by Vám Úřad práce neměl přiznat podporu v nezaměstnanosti. Rozhodnutí o přiznání nebo nepřiznání podpory není nutně vázána na Váš zdravotní stav. Pokud byste se chtěla o podpoře v nezaměstnanosti dozvědět více, doporučuji navštívit web ministerstva práce a sociálních věcí dostupný zde.

K Vašim prvním dvěma dotazům. Jak jsem již napsal výše, zdravotní stav není relativní pro přiznání podpory v nezaměstnanosti. Zdravotní stav by byl relevantní, pokud byste kvůli němu nebyla schopná poskytovat součinnost s Úřadem práce.

Pokud tedy Úřad práce neshledá Váš postup, při informování budoucího zaměstnavatele o Vašem zdravotním stavu, za maření součinnosti s Úřadem práce, pravděpodobně nebude Váš zdravotní stav zkoumat. A pokud ano, vyzve Vás k nové kontrolní prohlídce. Až na jejím základě bude rozhodovat. Tuto prohlídku provede lékař, kterého vybere Úřad práce.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

9.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS