Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenská na rizikovém těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda jdou umožnit neomezené vycházky v rizikovém těhotenství? A zda to není jiné podle krajů? A může o to zažádat i obvodní lékař? Děkuji moc za odpověď.

Market

Odpověď:

Dobrý den,

obecně může vycházky ošetřující lékař povolit pouze v rozsahu, který odpovídá zdravotnímu stavu dočasně práce neschopného zaměstnance. Ošetřující lékař může vycházky povolit nejvýše v celkovém rozsahu 6 hodin denně, a to v době od 7 hodin do 19 hodin; přitom vymezí konkrétní časový úsek nebo časové úseky těchto vycházek

Výjimečně může ošetřující lékař v případech, kdy mimořádně náročný léčebný plán, probíhající intenzivní léčba, nepříznivé vedlejší účinky léčby nebo celkově závažný zdravotní stav neumožňují pojištěnci, aby využil pevně stanovenou dobu vycházek,na žádost dočasně práce neschopného pojištěnce a po předchozím písemném souhlasu příslušného orgánu nemocenského pojištění uděleného na základě žádosti ošetřujícího lékaře povolit, aby si tento pojištěnec volil dobu vycházek podle svého aktuálního zdravotního stavu. Takto lze ale vycházky povolit maximálně na dobu 3 měsíců.

Otázkou tedy je, zda Váš současný zdravotní stav může být posuzován podle výše zmíněné výjimky. To je však již medicínská záležitost, kterou nejsme schopni posoudit. O povolení vycházek nebo změny jejich rozsahu a doby rozhoduje ošetřující lékař, který rozhodl o vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Režim může být lékařem změněn v souladu se změnou zdravotního stavu. V případě, že postup lékaře vůči požadavku těhotné ženy s rizikovým těhotenstvím je bezdůvodný a nesprávný, lze podat proti jeho rozhodnutí opravný prostředek - návrh na přezkoumání lékařského posudku. Ten lze podat do 3 dnů ode dne jeho prokazatelného obdržení. Tento návrh však nemá odkladný účinek, to znamená, že rozhodnutí lékaře platí ode dne vystavení. Pokud lékař ženě na základě opravného prostředku nevyhoví, postoupí návrh jako odvolání do 5 dnů od jeho doručení registrujícímu orgánu nebo zřizovateli. 

Situace se dá řešit i v rámci svobodné volby lékaře, kdy si žena najde jiného lékaře, který jí ve stanovení vycházek vyjde vstříc. Rozdělení podle krajů nehrají ve Vašem případě žádnou roli.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

2.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS