Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenská a volby

Dobrý den,

chtěla bych se Vás zeptat, jestli mohu jít k volbám, pokud jsem na nemocenské a naprosto bez vycházek. Mám se obrátit na svého praktického lékaře, aby mi udělil nějakou výjimku, či při případné kontrole z OSSZ v době, kdy jsem byla volit, bych pak měla nějak zpětně dokazovat, že jsem zrovna v tu dobu byla u voleb? V častých dotazech jsem bohužel tuto otázku nenašla. Děkuji předem za odpověď.

Nikola

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s naší odpovědí, toto zpoždění bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny. Doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak užitečná.

K Vašemu dotazu uvádíme následující: podle § 19 odst. 7 zákona o volbách do Parlamentu České republiky můžete požádat obecní úřad o to, aby k Vám přišli členové volební komise s přenosnou volební urnou a umožnili Vám volit mimo volební místnost. Doporučili bychom Vám se podívat na webové stránky Vaší obce, konkrétně by měly být tyto informace vyvěšeny na úřední desce, kam konkrétně (např. na jaké telefonní číslo) se máte obrátit. Informace naleznete i na webových stránkách ministerstva vnitra, konkrétně zde: http://www.mvcr.cz/clanek/informace-o-zpusobu-hlasovani-na-uzemi-ceske-republiky-ve-volbach-do-poslanecke-snemovny-parlamentu-ceske-republiky-konanych-v-roce-2017.aspx.

Případně můžete postupovat tak jak píšete a požádat lékaře, aby Vám vycházky povolil. Jejich povolení ale záleží na Vašem zdravotním stavu (uvedené upravuje zákon o nemocenském pojištění v ustanovení § 56 odst. 4). Doporučili bychom Vám se telefonicky obrátit na Vašeho lékaře, jestli by Vám vycházky povolil.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

25.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS