Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenská a lístek na peníze

Dobrý den, 

26.5. 2017 jsem nastoupila z důvodu rizikového těhotenství na nemocenskou. Ještě ten den, jsem vše odevzdala svému zaměstnavateli (všechny potřebně papíry včetně lístku na peníze).

O měsíc později, kdy jsem čekala na dávku ze sociálky a stále se nic nedělo, jsem volala svému zaměstnavateli, jestli to vše odevzdala a bylo mi řečeno, že lístek na peníze nejspíš ztratila a že si mám zažádat u svého Dr. znovu. Tak že ještě ten den jsem běžela ke svému Dr., zda by mi lístek na peníze vystavil znovu, tak mi ho vystavil a já ho poslala rovnou sama naší účetní a ta aby ho odevzadala na okresní správu sociálního zabezpečení.

Dne 3.8. mi nemocenská končila a přecházela jsem na peněžitou pomoc v mateřství, tak jsem opět vše posílala a stále se nic neděje. Nedostala jsem peníze ani za  7/2017, tak jsem opět volala na sociálku a bylo mi řečeno, že naše účetní zkazila přílohu, že se to všechno tím nejspíš opět pozdrží.

Jsem tedy od 26.5.2017 na neschopence a ze sociálky jsem stále neviděla žádné peníze!!! Prosím Vás, mohu se nějak bránit?? Mohu žádat náhradu škody, nebo tak něco?? Děkuji.

Sim-g

Odpověď:

Dobrý den,

ve Vašem případě zřejmě nepůjde o zavinění na straně Okresní správy sociálního zabezpečení, ale na straně Vašeho zaměstnavatele. 

pokud Váš zaměstnavatel nepředal potřebné dokumenty o dočasné pracovní neschopnosti neprodleně místně příslušné okresní správě sociálního zabezpečení, porušil svoji právní povinnost vyplývající z § 97 odst. 1 zákona o nemocenském pojištění. Dále je nutné skutečnost, že zaměstnavatel má s předáním potřebných dokumentů již více jak 2 měsíce zpoždění, nahlásit příslušné okresní správě sociálního zabezpečení, popřípadě potřebné dokumenty tam doložit sama.

Okresní správa sociálního zabezpečení vydá rozhodnutí o přiznání nemocenské a její výplatu do 30 dní ode dne, kdy obdrží všechny potřebné dokumenty, jak stanovuje § 110 odst. 3 zákona o nemocenském pojištění.

Dávka nemocenského, na kterou máte nárok, Vám pak bude zpětně proplacena.

Váš zaměstnavatel se tedy svým postupem dopustil přestupku dle § 131 odst. 1 písm. i) zákona o nemocenském pojištění, za který mu může být uložena pokuta až 50 000 Kč. 

V tomto případě můžete podat podnět na přezkoumání dodržování právních předpisů Vaším zaměstnavatelem příslušnému inspektorátu práce. Více informací naleznete zde.

Pokud by došlo k situaci, kdy by Vám příslušná okresní správa sociálního zabezpečení odmítla proplatit dávky nemocenské, o které jste přišla vinou účetní Vašeho zaměstnavatele, plynul by Vám z takového krácení nárok na náhradu škody. V takovém případě byste se žádala náhradu dávek na svém zaměstnavateli.

V případě, že Vám příslušná okresní správa sociálního zabezpečení dávky bez problému proplatí, bylo by prokazování vzniké škody poměrně náročné. V takovém případě by se jevilo jako vhodnější požadovat náhradu nemajetkové újmy, která Vám na základě jednání zaměstnavatele vznikla. Nemajetkovou újmou může být myšleno například Vaše psychické strádání a psychická újma, kterou Vám nevčasná výplata nemocenských dávek způsobila. 

Žalobu na náhrada škody či nemajetkové újmy v této věci můžete podat u civilního soudu. V takovém případě je však vhodné se nechat zastupovat advokátem. Jejich seznam vede Česká advokátní komora zde. Pokud se pro tuto možnost rozhodnete, je třeba zvážit náklady s tímto krokem spojené, např. náklady na výše zmíněné zastoupení atd. 

Jestliže nechcete podstupovat složitý a nákladný soudní proces, doporučujeme Vašemu zaměstnavateli předložit všechny relevantní informace a navrhnout mimosoudní vyrovnání sporu, v rámci kterého by Vám uhradil částku, jejíž ztrátu jste vlivem nevyplacených nemocenských dávek utrpěla. 

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

31.8.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS