Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc z povolání

Dobrý den,
řeší se u mě nemoc z povolání jsem v PN. Během týdne bude na pracovišti probíhat zátěžové měření. Bohužel měření bude probíhat v době, kdy nemám vycházky. Chci se měření účastnit, ale nevím, zda by mi nehrozil nějaký postih, kdyby mi přišla kontrola.
Děkuji.

Mársí

Odpověď:

Dobrý den,

podle toho, kolik dní jste v dočasné pracovní neschopnosti, chodí na kontrolu zaměstnavatel nebo OSSZ. Váš zaměstnavatel je oprávněn provádět kontrolu v prvních 14 dnech pracovní neschopnosti, a to v souladu s § 192 odst. 6 zák. č. 262/2006 Sb., kdy Vám náleží náhrada mzdy, nicméně ještě nevzniká nárok na dávky nemocenského. Od 15. dne dočasné pracovní neschopnosti, kdy již dostáváte dávky nemocenské je oprávněna provádět kontroly OSSZ.

Jestliže chcete být přítomna zátěžového měření na pracovišti a jste v dočasné pracovní neschopnosti méně než 14 dní, tak Vám doporučujeme domluvit se předem (např. telefonicky) se zaměstnavatelem, který by Vás mohl přijít zkontrolovat. Seznámit ho s důvody, proč se chcete měření účastnit. Pokud by Vás i přesto zaměstnavatel přišel zkontrolovat, možná sankce je krácení nebo odejmutí náhrady mzdy.

Pokud jste v režimu dočasné pracovní neschopnosti více než 14 dní, tak Vás může přijít zkontrolovat kontrola OSSZ. Pokud Vás kontrola nezastihne doma, tak má povinnost zanechat protokol o kontrole. Poté musíte OSSZ podat vysvětlení, kde jste v době kontroly byla a co jste dělala. V této situaci by bylo nejjednodušší, kdyby Vám zaměstnavatel dal potvrzení, že jste se účastnila měření, nicméně ani toto měření nemusí znamenat, že Vás ČSSZ nebude postihovat. Jistotu budete mít pokud Vám lékař změní vycházky na dobu měření, požádejte proto o změnu vycházek.

V případě, že Vás kontrola nezastihne v místě Vašeho pobytu během dočasné pracovní neschopnosti a vy dostatečně nevysvětlíte důvod své nepřítomnosti, může opravdu dojít ke snížení, ba dokonce odebrání dávky a je zde i možnost uložit pokutu ve výši 20.000,- Kč.

S pozdravem a přáním pěkného dne,

Vaše Férová nemocnice

10.10.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS