Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc z povolání, negativní stanovisko hygienické stanice

Dobrý den,

potřebuji radu o neuznání nemoci z povoláni. Pracovala jsem v masokombinátě 5 let, 3.7.2010-30.6.2015. Od 15.12. 2014 do 7. 12. 2015 operovaný oboustranný karpalní tunel, vyšetrený pracovním lekařstvím - nevím proč mi neposuzovali obě ruce, ale jen jednu. Prosim o vysvětleni. Podle závěru hygienického šetření ze dne 18. 5. 2016 nebyly splněny podmínky vzniku nemoci z povolání (degenerativní syndrom karpálniho tunelu vpravo) v rozhodném období od 10. 10. 2014 do 10. 3. 2015 u zaměstnavatele. Co to znamená, když nemůžu vykonávat dosavadní práci pro oslabenou svalovu sílu a motoriku vlaken? Jak mám dál řešit podání odvolání, když mám operované obě ruce, mužu jen pracovat jako vrátná, vyloučena je zátež.

Prosim o pomoc.

Děkuji.    


 

Nováková

Odpověď:

Dobrý den,

 

poskytovatel pracovně lékařských služeb, kterému náleží uznávat nemoci z povolání (tzv. klinika pracovního lékařství, která je držitelem příslušného povolení), musí zohlednit i rozhodnutí hygienické stanice, kterým se práce zařazuje do kategorie "riziková práce" (práce, při níž je nebezpečí vzniku nemoci z povolání), toto rozhodnutí určuje, zda u zaměstnavatele panovaly takové podmínky, které mohly zapříčinit vznik nemoci z povolání. Dále bude vycházet z lékařských zpráv "závodního lékaře" (tzv. poskytovatel pracovnělékařských služeb), případně ze zpráv dožádaných specialistů.

Rozhodnutí Krajské hygienické stanice o zařazení práce jako rizikové může stanice vydat jak na žádost zaměstnavatele, tak i z moci úřední, kdykoliv se dozví, že je to třeba, tedy pokud nastaly okolnosti, které zařazení práce jako rizikové dostatečně odůvodňují. Pokud tedy máte pocit, že by práce jako riziková zařazena být měla, podejte podnět Krajské hygienické stanici. V podnětu zdůvodněte, proč si myslíte, že je práce způsobilá přivodit nemoc z povolání. Ve Vašem případě se může (podle našeho laického názoru) jednat o nemoc z povolání podle kapitoly II., položky 7. přílohy nařízení vlády č. 290/1995 Sb., ve znění nařízení vlády č. 114/2011 Sb. Hygienické stanici byste v podnětu měla vysvětlit, proč ji má jako rizikovou zařadit. O tom, jaké argumenty v podnětu použít, se poraďte se svým praktickým lékařem nebo jiným odborníkem (patrně v oblasti neurologie). Nejsme lékaři, pročež sami neumíme Vaši nemoc zařadit.

V podnětu uveďte, že žádáte o vyrozumění, jak bylo s podnětem naloženo. Podnět by neměl být anonymní, aby se Vám vyrozumění dostalo. Podle ust. § 42 správního řádu (zákon. č. 500/2004 Sb.) máte právo na vyrozumění do 30 dnů ode dne doručení podnětu, pokud jste o vyrozumění požádala.

Nebude-li práce zařazena jako riziková, můžete podat podnět shodného obsahu nadřízenému orgánu, kterým je Ministerstvo zdravotnictví. Rovněž požádejte o vyrozumění.

Obdobný případ jsme řešili již zde.

Vysvětlit, proč Vám vyšetřili jenom jednu ruku, neumíme. Pokud tento postup považujete za nesprávný, můžete podat stížnost samotnému poskytovateli zdravotní služby (klinice pracovního lékařství). Nejprve je samozřejmě vhodné věc neformálně projednat s klinikou. Před podáním stížnosti je vhodné poradit se o tom s jiným lékařem. Pokud klinika pracovního lékařství Vaši stížnost nevyřídí k Vaší spokojenosti do 30 dnů ode dne jejího obdržení, obraťte se stížností na krajský úřad. Práva a povinnosti poskytovatele zdravotních služeb i krajského úřadu jsou upravena v ust. § 93 a násl. zákona o zdravotních službách (č. 372/2011 Sb.), tam doporučujeme nahlédnout. Z praktických důvodů je vhodné stížnost označit například jako "Stížnost podle zákona o zdravotních službách".

Pokud uvedené shrneme, tak Vám doporučujeme obrátit se opět na kliniku  pracovního lékařství s dotazem, proč Vám byla vyšetřena pouze pravá ruka, pokud s odůvodněním nebudete souhlasit, podejte na postup kliniky pracovního lékařství výše uvedenou stížnost. Zároveň doporučujeme podat podnět ke krajské hygienické stanici, aby znovu prošetřila, zda na uvedeném pracovišti byly podmínky pro vznik Vaší nemoci z povolání, trvejte na tom, aby prošetření bylo provedeno pro všechny činnosti, které jste vykonávala (popište je v podnětu) a po celou dobu Vašeho zaměstnání. Pokud bude závěr krajské hygienické stanice opět zamítavý, můžete se do 15ti dnů odvolat k Ministerstvu zdravotnictví, pokud bude zamítavý i jeho názor, můžete podat žalobu ke správnímu soudu, zde ale už doporučujeme konzultaci s advokátem.

Seznam všech advokátů naleznete zde.

Odkazy s informacemi k nemocem z povolání naleznete např. i zde nebo zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

28.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS