Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc z povolání

Dobrý den, potřebuji poradit, zda mohu znovu žádat o nemoc z povolání. Pracoval jsem 35 let u ČD, v nepřetržitém provozu, venku za každého počasí. Ze zdravotních důvodů jsem musel ukončit pracovní poměr. Žádal jsem o nemoc z povolání, nebyla mi však uznána (v r.2007). Na zdravotní problémy, které vznikly jednoznačně vykonávanou prací, mám nyní ID l. stupně. Chci opakovat uznání nemoci z povolání, nemám šanci sehnat jakoukoli práci. Jsou nějaké lhůty a mám vůbec šanci uspět?

Děkuji za odpověď.

Josef

Odpověď:

Dobrý den,

do 15 dní od doručení neuznání nemoci z povolání má každý občan právo podat proti tomuto rozhodnutí odvolání, které se podává vedoucímu zdavotníckého oddělení, které tento posudek vydalo. Tato lhůta však ve vašem případě již bohužel propadla. Nicméně i tak vám doporučujeme pokusit se o získání nového zdravotního posudku, i když se váš zravotní stav od té doby nezměnil. Tuto žádost bude nejlepší podat písemně.

Pokud se vám nepodaří získat nový posudek, nezbyde než podat proti zaměstnavateli žalobu. V soudním řízení bude nepochybně nutné pořídit znalecké posudky od nezávislých lékařů.  V případě soudního sporu je již ale táměr nezbytná i právní pomoc advokáta.

Pokud však vám onemocnění znemožňuje získat zaměstnání, můžete zkusit podat žádost o přiznání vyššího stupně invalidního důchodu (2. či 3. stupně). Případné informace týkající se invalidního důchodu a žádosti o něj naleznete na této adrese.

Vaše Férová nemocnice.

17.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS