Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

návštěva lékaře mimo vycházky

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli se můžu objednat k lékaři i mimo vytyčené vycházky na neschopence. Uzná mi to kontrola, když přijde a já budu u lékaře, nebo se musím objednávat jen v době vycházek? Děkuji za odpověď.

včelka Mája

Odpověď:

Dobrý den

Režim práce neschopného a jeho kontrolu upravuje zákon o nemocenském pojištění 187/2006.

Ten mimo jiné uvádí, že prvních čtrnáct dní kontrolu provádí primárně zaměstnavatel. Tedy během těchto dní je možné se domluvit se zaměstnavatelem o případné návštěvě lékaře i mimo povolené vycházky. Kontrolu může provést i zaměstnanec České správy sociálního zabezpečení, nicméně v této době vyplácí nemocenské dávky zaměstnavatel. Případné porušení tedy řeší on podle zákoníku práce. (Informace z portálu ČSSZ, dostupné zde)

Patnáctý den, kdy vniká nárok na nemocenské dávky provádí kontroly Česká správa sociálního zabezpečení. V případě, že vás během kontroly nezastihnou v místě vašeho bydliště pošlou záznam o provedené kontrole vám, vašemu zaměstnavateli a plátci dávek. Sama nepřítomnost nemusí nutně vyústit v ukončení vyplácení dávek. Je nutné v takovém případě jít podat vysvětlení na ČSSZ, a případně doložit potvrzením lékaře, že jste byla u něj. Návštěva lékaře bývá akceptovatelnou omluvou pro porušení vycházek. (názor praktikujícího lékaře zde). Od lékaře si nezapomeňte vyžádat potvrzení o návštěvě.

Primárně si tedy máte návštěvy lékařu sjednávat na dobu vycházek, pokud to není možné doporučujeme Vám předem návšťevu konzultovat s místně příslušnou pobočkou ČSSZ, přičemž existuje šance, že Vám vyhoví.

S pozdravem 

Vaše férová nemocnice

7.7.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS