Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na nemocenskou požití alkoholu v době vzniku DPN

Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to s nárokem na nemocenskou v případě,když byla kamarádka v pracovní neschopnosti důsledkem úrazu po fyzickém napadení sousedkou (opakované agresivní útoky již v minulosti), pokud je prokazané požití alkoholu (pivo).
Bylo jí řečeno,že z důvodu požití nárok na nemocenskou nemá, přestože si zranění sama nepřivodila a ani nemá s požitím žádnou souvislost. Ještě než napadla ji, tak zaútočila a zranila jejího manžela.
Děkuji za odpověď.

Esmeralda

Odpověď:

Dobrý den,

zákon o nemocenském pojištění uvádí, v jakých situacích pojištěná osoba v pracovní neschopnosti nemá nárok na dávku nemocenského (zejména, pokud si úraz způsobil úmyslně) a dále případy, kdy se nemocenské krátí.

Ke zkrácení dávky nemocenského dojde mj. tehdy, pokud úraz vznikl zaviněnou účastí ve rvačce nebo jako bezprostřední následek opilosti či požití jiných omamných látek.

Proto máme za to, že zákon neumožňuje vyloučit nárok na dávku jen proto, že v době, kdy došlo ke zranění, byl pojištěnec pod vlivem alkoholu. Pokud by požití alkoholu bylo přímou příčinou zranění (např. pád ze schodů kvůli snížení motorických schopností po požití alkoholu), došlo by ke krácení dávky - vyplácela by se jen polovina běžné nemocenské.

V případě, který popisujete, ale zřejmě alkohol ke vzniku zranění nijak nepřispěl. Nutné by ještě bylo posoudit, zda napadení nebylo spíše rvačkou (tj. obě strany napadaly jedna druhou, např. i slovně), pak by opět byla dávka krácena.

Pokud by okresní správa sociálního zabezpečení vydala rozhodnutí, že se dávka krátí, bude možné proti němu podat odvolání (k České správě sociálního zabezpečení prostřednictvím okresní správy, do 15 dnů od doručení rozhodnutí). V tomto odvolání by měl pojištěnec vylíčit, proč nesouhlasí s tím, že existuje důvod pro krácení dávky. Je možné např. přiložit kopii policejního záznamu, pokud policie byla přivolána na místo, který zachycuje průběh útoku a vylučuje, že by ke zranění došlo kvůli alkoholu.

Pokud by odvolání nebylo úspěšné, je tu možnost obrátit se žalobou ke správnímu soudu, který může rozhodnutí správy sociálního zabezpečení zrušit.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

 

21.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS