Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na nemocenskou

Dobry den,rada bych se zeptala zda mam narok na vyplatu nemocenske,vycerpala jsem podpurci dobu 4.8.2016 po zbytek srpna jsem byla evidovana na UP od zari jsem nastoupila do zamestnani ktere trva dodnes ale opet se mi vraci bolest zad v pripade neschopenky mam narok na placenou nemocenskou?Dekuji

Kellyy

Odpověď:

Dobrý den,

Podpůrčí doba u nemocenské začíná 15. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti a končí dnem, jímž končí dočasná pracovní neschopnost podle § 26 odst. 1 zákona o nemocenském pojištění. Aby Vám vznikl další plný nárok na nemocenskou, je nutné odpracovat alespoň 190 dní. Pokud byste tedy odpracovala po skončení minulé dočasné pracovní neschopnosti 190 dnů, měla byste nárok na klasických 380 dnů nemocenské podle  § 26 odst. 2. Pokud jste 190 dní neodpracovala neznamená to, že byste neměla nárok na nemocenské vůbec, ale že Vám bude vypláceno kratší dobu.

Pokud mezi dvěma pracovními neschopnostmi odpracujete méně než 190 kalendářních dnů, nová podpůrčí doba (doba, po kterou Vám bude poskytováno nemocenské) se bude krátit. O kolik dní méně budete dostávat nemocenské, zjistíte tak, že si vezmete posledních 380 kalendářních dnů před vznikem nové pracovní neschopnosti a zjistíte, na kolik z těchto dní připadaly předchozí pracovní neschopnosti. Tyto dny potom odečtete od 380 dnů, po které by Vám nemocenské náleželo normálně.

Další možnost je stanovena v § 27 téhož zákona. Ten uvádí, že i po uplynutí podpůrčí doby lze vyplácet nemocenské na základě žádosti pojištěnce. Musí však být splněna podmínka, že podle vyjádření posudkového lékaře lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby, nabude pracovní schopnost, a to i k jiné než dosavadní pojištěné činnosti (např. k jednodušší práci). O takové žádosti rozhodne okresní správa sociálního zabezpečení a určí zároveň dobu, po kterou Vám budou dávky vypláceny. Žádost lze podat i opakovaně, ale uplatní se maximální doba 350 dní.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

29.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS