Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Náhradní hlášení 5.díl neschopenky

Byla mi u zastupujícího lékaře ukončena pracovní neschopnost. Nejsem si jistá, zda bylo dobře vyplněno náhradní hlášení - 5.díl o ukončení neschopnosti.Správně mám vyplněno - Jméno + příjmení, rodné číslo i bydliště. Dále pak zaměstnavatele i druh práce, datum od kdy neschopnost trvá+ datum vystavení + razítko lékaře s podpisem.Ale pak už není vyplněno od kdy jsem uschopněna +razítko + diagnóza.
Jediné co mi bylo vyplněno bylo datum až na spodu formuláře bez jakéhokoliv razítka.Mohli byste mi prosím odpovědět co nejdříve ? Neschopenku budu zamněstnavateli posílat poštou. Děkuji s pozdravem Martina Čmugrová

Martina71

Odpověď:

Dobrý den,

pokud v díle V. tiskopisu Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopností, tedy v tzv. Rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschopnosti, lékař nevyplní diagnózu, je to správně. Diagnóza by měla být uvedena výhradně v díle I. Důvodem je, že zaměstnavatel nemusí znát Váš zdravotní stav.

Pokud však na díle V. chybí datum, ke kterému pracovní neschopnost končí, mohl by to být problém. Zejména, pokud má být toto datum pozdější, než datum, kdy lékař rozhodnutí vydává. To se zpravidla stává, pokud pracovní neschopnost skončí až na konci týdne (v neděli). Bylo by proto vhodné, abyste za lékařem, který rozhodnutí vydal, zašla a požádala jej o doplnění tohoto data.

Pokud z ústní komunikace s lékařem víte, že Vaše pracovní neschopnost měla skončit v den, kdy lékař rozhodnutí vydal, a pokud je na rozhodnutí uvedeno datum, kdy jej lékař vydal, nemuselo by chybějící datum být problém. Ale předpokládám, že toto není Váš případ, proto se raději domluvte s lékařem, který rozhodnutí vydal.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice.

 

 

 

 

 

21.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS