Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Náhrada mzdy za pobyt v lázních-volený funkcionář

Dobrý den,

volený funkcionář (předseda bytového družstva) jede na 6 týdnů do lázní. Jak se bude postupovat s náhradou mzdy za toto období 6-ti týdnů? Má nárok na nějakou náhradu mzdy nebo celou?

Děkuji za odpověď.

 

Merry

Odpověď:

Dobrý den,

pakliže se jedná o lázeňskou léčebnou rehabilitační péči hrazenou pojišťovnou, rozhoduje o ní ošetřující lékař a následně dochází k přezkumu revizním lékařem dle § 42 odst. 3 zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Přitom u zaměstnaneckého poměru dochází ke vzniku dočasné pracovní neschopnosti. V takovém případě začíná dočasná pracovní neschopnost dnem, nástupu do lázní, případně dnem, v němž ošetřující lékař konstatoval dočasnou pracovní neschopnost.

Ve vztahu k funkci předsedy bytového družstva však platí, že se nejedná o pracovní poměr, ale hledí se na smlouvu, jako na příkazní. Obecně tedy lze konstatovat, že takto dosazená osoba nemá nárok na řádnou dovolenou. Ovšem příkazník a příkazce se mohou smluvně domluvit na nejrůznějších benefitech.

Pracovní neschopnost samozřejmě nastat může, pak se dovozuje, že člen orgánu obchodní korporace, který je uznán práce neschopným ve vztahu ke své funkci, nemá během této doby nárok na odměnu spojenou s funkcí. Odměna je spojená se samotným výkonem této funkce, jestliže ji není subjekt schopen zcela plnit, pak dochází k částečnému pokrácení nebo se zcela nevyplácí. V této věci je rozhodné, zda pobyt v lázních skutečně znemožňuje výkon činnosti.

Lze tak konstatovat, že váš předseda bytového družstva má samozřejmě nárok na dočasnou pracovní neschopnost. Ve věci dovolené platí, že nárok má, jen je-li sjednána, neboť se nejedná o pracovněprávní poměr. Po dobu, po kterou bude v lázních a nebude tak schopen zcela vykonávat svou funkci, mu nenáleží odměna.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

7.11.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS