Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může mě doktorka poslat do práce když je mi špatně?

Dobrý den,

chci se zeptat, jestli mě doktorka může poslat do práce, když mám střevní potíže, a to takové, že mám křeče v břiše a několikrát denně chodím na záchod. Mám nízký tlak, často se mi točí hlava, jsem drobné postavy a když skoro nejím a nepiju, tak je mi špatně a na omdlení. Pracuju s lidmi a nemůžu od klienta odejít zrovna když budu muset na záchod. Nerada bych nakazila i ostatní v práci. Šla jsem k ráno doktorce a ta mi řekla, že mi dá propustku a mám jít do práce. Předepsala mi nějaké prášky a "šetřící" dietu. Byla jsem tam sotva pár minut a už mě poslala pryč.

Děkuji.

Tereza

Odpověď:

Dobrý den,

otázka, kterou pokládáte v rámci Vašeho dotazu je především věcí medicínskou, tedy věcí posouzení lékaře. Z hlediska pracovního práva a vzniku dočasné pracovní neschopnosti ("DPN") zaměstnance to platí obdobně. DPN je dle zákoníku práce obligatorní překážkou v práci na straně zaměstnance, kterou je zaměstnavatel povinen omluvit, ovšem o jejím vzniku může rozhodnout pouze lékař (§ 57 zákona o nemocenském pojištění).

Pokud Vám ošetřující lékař napsal léky a dietu, ale nerozhodl o vzniku DPN, tak k tomu měl zřejmě objektivní důvody. Přesto lze nastínit následující způsoby řešení Vaší nepříjemné situace. 

  1. Jestliže jste si jistá, že lékař Váš zdravotní stav neposoudil správně a o vzniku DPN měl rozhodnout, můžete postupovat následujícím způsobem.
  • Dle § 57 odst. 4 zákona o nemocenském pojištění a následně dle § 49 odst. 1 písm. b) zákona o specifických zdravotních službách, můžete lékaře požádat do 3 pracovních dnů, aby přezkoumal důvody, na základě kterých nerozhodl o vzniku DPN. Návrh na přezkoumání upravuje § 46 odst. 1.

  • Důležité ovšem je, že podání návrhu na přezkoumání neznamená, že nemusíte chodit do práce. V případě, že lékař Vašemu návrhu vyhoví, tak rozhodne o vzniku DPN a Vy budete moci zůstat doma. V odůvodněných případech může rozhodnout o vzniku DPN i zpětně, pokud uzná, že důvody pro vznik DPN zde byly již při minulé kontrole.

  • V rámci DPN Vám ošetřující lékař stanoví režim dočasně práce neschopného a plán kontrol. Jakmile se Váš zdravotní stav zlepší natolik, že budete moci nastoupit do práce, rozhodne lékař o ukončení DPN. Během trvání DPN nebudete mít první 3 dny nárok na náhradu mzdy/platu, od 4. dne Vám zaměstnavatel poskytuje náhradu mzdy/platu ve výši 60% průměrného výdělku. Pokud by Vaše DPN trvala déle jak 14. dní, musíte si požádat o nemocenské dávky.

  1. Možným řešením může být i pár dnů dovolené. Za čerpání dovolené Vám dle § 222 zákoníku práce náleží náhrada mzdy/platu ve výši 100% průměrného výdělku, přičemž ze zákona (§ 213 zákoníku práce) máte nárok na nejméně 4 týdny dovolené během kalendářního roku. Svému zaměstnavateli vysvětlete, že Vám lékař předepsal léky, ale zároveň nerozhodl o dočasné pracovní neschopnosti. Jelikož Vám aktuální zdravotní stav neumožňuje vykonávat sjednanou práci tak, jak byste dle pracovní smlouvy měla (musíte odbíhat na WC, jste malátná a s klienty nemůžete plnohodnotně pracovat), bude jistě lepší, když pár dnů zůstanete doma a nemoc lidově řečeno "vyležíte". V případě, že se Váš zdravotní stav po pár dnech nezlepší, běžte za svým lékařem znovu a pokud uzná, že Váš stav již vyžaduje DPN, určitě o ní rozhodne, popř. Vás odkáže na další vyšetření. 

Jak jsme nastínili v úvodu, posuzování zdravotního stavu a způsobilosti/nezpůsobilosti výkonu práce je čistě medicínskou záležitostí. Zákoník práce, případně zákon o nemocenském pojištění pak upravují právní aspekty dočasné pracovní neschopnosti. 

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

18.6.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS