Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mohu po České lékařské komoře požadovat nahlédnutí do dokumentů stížností?

Moje stížnost na zanedbání lékařské péče je ve fázi disciplinárního řízení. Čestná rada okresního sdružení ČLK předává případ Čestné radě celorepublikové ČLK. V rozhodnutí je zmiňován znalecký posudek, konkrétně 1 bod - nevím, čeho se přesně týká, neboť není citován, který je zásadní pro další postup disciplinárního řízení - mohu se s posudkem seznámit? Může mi být umožněno nahlédnutí, opis? Mohu se nechat přizvat na jednání Čestné rady? Mohu nahlédnout do související dokumentace výpovědi a zprávy lékařů, na které si stěžuji? Mohou mi znalci, kteří posudek zpracovali, tento dokument poskytnout?

Dáša

Odpověď:

Dobrý den,

V úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s naší odpovědí, toto zpoždění bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny. Doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak užitečná.

V dotazu se ptáte, zda smíte nahlížet do disciplinárního spisu České lékařské komory, která zahájila na váš podnět disciplinární řízení proti vašemu ošetřujícímu lékaři. Podle současné právní úpravy toto právo nemáte. Dle § 6 odst. 3 Disciplinárního řádu České lékařské komory: „Do disciplinárního spisu má právo nahlížet lékař, proti kterému stížnost směřuje, popřípadě jeho právní zástupce, členové orgánů činných v disciplinárním řízení a pověření právníci komory.“

Bohužel se tak nedomníváme, že byste měl nárok nahlížet do disciplinárního spisu u ČLK nemáte jako stěžovatel právo nahlížet.

Bližší informace k této problematice naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

17.10.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS