Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mimořádná lékařská prohlídka

Dobrý večer. Absolvovala jsem po ukončení neschopnosti pro pracovní úraz mimořádnou prohlídku, kterou jsem si musela zamluvit, zaměstnavatel nějak nereagoval. Neschopnost trvala více než rok. Zaměstnavatel předal připravené tiskopisy, kde si dal jen 3 závěry-Způsobilý, nezpůsobilá a dlouhodobě ztratil způsobilost z důvodu obecné choroby. Takže lékařka zaškrtla: nezpůsobilý. Já jsem předložila své podklady, Za prohlídku jsem si zaplatila. Mne zaškrtla dlouhodobě pozbyla z důvodů pracovního úrazu. Zaměstnavatel se držel svého posudku a dal mi výpověď bez odstupného. Pak jsem předložila svůj posudek a teď se šel radit se závodní lékařkou. Jinak navštěvuje lékaře a snad vyhrožuje. Co dál už nevím. Děkuji.

Majka

Odpověď:

Dobrý den,

podle zákona o specifických zdravotních službách (§46 odst. 1) máte právo odvolat se proti lékařskému posudku a to do 10 pracovních dnů u lékařky, která posudek pro zaměstnavatele vydala.  Pokud již tato lhůta uběhla, můžete žádat o její prominutí, ale je třeba doložit překážku, pro kterou jste se neodvolala dříve. Jako argument pro nesprávnost posudku v odvolání použijte posudek, který lékařka vystavila Vám osobně. V případě posudku způsobilosti pro výkon práce je lékař povinen přezkum provést. Pokud Vašemu návrhu vyhoví, předchozí posudek zruší a vystaví Vám nový.

Co se týče samotného formuláře se třemi závěry, který připravil zaměstnavatel, takový postup je dle zákona o specifických zdravotních službách (§43 odst. 2 a 3) zcela v pořádku.

Jelikož se ve Vašem případě jedná o ztrátu způsobilosti vykonávat práci z důvodu pracovního úrazu, máte právo na odstupné ve výši dvanáctinásobku průměrného výdělku (§67 odst. 2 Zákoníku práce).

Pokud by Vám zaměstnavatel odmítl odstupné vyplatit, můžete se obrátit se stížností na Státní úřad inspekce práce, pro porušení pracovněprávních předpisů zaměstnavatelem. Více informací můžete zjistit zde: http://www.suip.cz/pracovnepravni-vztahy/podani-podnetu-ke-kontrole/

V poslední řadě máte možnost na zaměstnavatele podat soukromoprávní žalobu. Takové řešení však bude časově i finančně náročné. Pokud se pro tuto cestu rozhodnete, doporučujeme kontaktovat advokáta.

Vaše Férová nemocnice

 

 

18.4.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS