Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mam narok po uplynuti podpurci doby na doplaceni nemocenskych davek ?

Dobrý den,

potřebuji poradit. Na dlouhodobou nemocenskou jsem nastoupila minulým rokem 7.11 kvůli epikondulitidě pravé ruky. Podstoupila jsem všemožnou léčbu a nakonec i operaci.Dnes mi ale přišla nemocenská necelých 4700 Kč, protože mi sociálka zamítla vyplatit zbytek nemocenské.

Mám ji tedy vyplacenou jen v období od 3.10 17-13.10 17. Ze sociálky mi nepřišel žádný dopis ohledně přezkoumání mého zdravotního stavu a i moje obvodní doktorka mi říkala,ze ze sociálky by mi měli dat vědět?

V mém případě jsem stále v neschopnosti ale zadarmo? Jak mám teď postupovat? Mám nárok na doplacení nemocenských dávek po uplynutí podpůrčí doby? Mám nárok na doplacení nemocenských dávek pokud ukončím pracovní neschopnost?

Děkuji za odpověď.

Peťka

Odpověď:

Dobrý den,

proti rozhodnutí o krácení nemocenských dávek ne můžete odvolat podle § 151 zákona o nemocenském pojištění, a pokud tento zákon nestanový jinak bude se postupovat podle zákona o přestupcích. 

Odvolání musíte podat do 15 dnů od doručení rozhodnutí a to na Okresní správu sociálního zabezpečení. Rozhodovat o něm však bude regionální pracoviště České správy sociálního zabezpečení. Ve Vašem případě bohužel nebude mít odvolání odkladný účinek. To znamená, že dávky vám nebudou vyplaceny dokud nebude rozhodnuto o zrušení rozhodnutí krácení dávek.

Pokud Vám ani odvolací orgán nevyhoví budete moci podat ještě správní žalobu proti rozhodnutí. O ní bude rozhodovat krajský soud.

Podle zákona o nemocenském pojištění §125 je důvodem krácení nemocenského porušení režimu dočasně práce neschopného nebo neposkytnutí součinnosti při kontrole dodržování režimu dočasně práce neschopného.

Nepřiznání plné výše nemocenského je také možné v případě, kdy si pracovní neschopnost zraněný způsobil v důsledku požití alkoholu.

Pokud se na vás nevztahují výše uvedené odstavce, pravděpodobně bude odvolání vyřízeno ve Váš prospěch.

S pozdravem,                                                                                                 

Vaše Férová nemocnice

20.12.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS