Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mám nárok na pokračování PN když jedu s dětmi do lázní?

Měla jsem vystavenou neschopenku z důvodu bolesti na hrudi, pak to přešlo do zánětu slinivky a nakonec jsem skončila na operaci žlučníku. K 31.12. mi obvodní lékař ukončil neschopenku, ale 6.1. nastupuji s dětmi do lázní, kde mi jako doprovodu bude opět vystavena neschopenka. Žádala jsem proto lékaře o změnu pobytu, s tím, že jsem si myslela, když už mám neschopenku vystavenou, že v ní budu pokračovat, ale lékař mi odpověděl, že to musí ukončit, protože se jedná o změnu diagnózy, přitom ji už vlastně 2x změnil. Mám nárok v tomto případě podat návrh na přezkoumání o ukončení DPN? Já tím vlastně přicházím o peníze, protože 14 dní mi zase bude platit zaměstnavatel bez tří dnů a pak teprve OSSZ a i o výplatu za nemocenskou ze životního pojištění.

Dita V.

Odpověď:

Dobrý den,

potíž, zde vnímáme v tom, že Vaše dočasná pracovní neschopnost byla ukončena několik dní před nástupem do lázní a vy jste tak po nějakou dobu byla z pohledu zákona práce schopná.

Důvody z nichž může lékař dočasnou pracovní neschopnost ukončit upravuje zákon o nemocenském pojištění (viz zde) pokud byl některý z nich naplněn(např. zlepšení zdravotního stavu) rozhodl lékař  o ukončení dočasné pracovní neschopnosti v souladu se zákonem a návrh na přezkoumání, tak pravděpodobně nebude úspěšný.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

6.1.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS