Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lekar nechce uznat neschopenku

Dobry den,

chci se zeptat, jak postupovat, kdyz je pacientovi zle a lekar nechce uznat neschopenku. Podotykam, ze naposledy doma na neschopence jsem byla pred 4 lety. Nyni jsem sla k lekari kvuli bolesti v krku, na hrudi, ryma, celonocni kasel, zimnice, zvraceni, celkova vycerpanost a jake bylo pro me prekvapeni, ze jsem dostala leky, ale ze mam jit do prace. Jak postupovat? Lze zmenit lekare behem lecby? Nemarodim, vzdy jsem vse prechazela, az nyni me okolnosti donutily jit k lekari a ted, abych si brala dovolenou, protoze v praci nejsem schopna fungovat.


Dekuji za odpoveď.

Novotna

Odpověď:

Dobrý den,

předně bychom Vám doporučili zajít znovu za ošetřující lékařkou a pokusit se jí vysvětlit, že kvůli nemoci nemůžete docházet do zaměstnání. Teprve pokud by paní lékařka stále byla proti a trvala na tom, že se máte vrátit do práce, mohla byste podat návrh na přezkoumání jejího posudku. Ten byste podala buď přímo jí, nebo řediteli nemocnice, ve které ordinuje. (§ 46 zákona o specifických zdravotních službách, viz https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-373)

Pokud bude Vašemu návrhu vyhověno, původní lékařský posudek se zruší a nahradí novým. Pokud mu vyhověno nebude, Váš návrh bude do 5 pracovních dnů ode dne doručení Vašeho návrhu na přezkoumání postoupen orgánu, který dotčené zdravotnické zařízení zřídil nebo zaregistroval. (§ 46 a § 49 zákona o specifických zdravotních službách, viz https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-373)

Po uplynutí dalších (nejdéle) 45 pracovních dnů bude buď:

-          Váš návrh zamítnut a lékařský posudek potvrzen, nebo

-          lékařský posudek zrušen a vrácen k vypracování nového, nebo

-          lékařský posudek zrušen. (§ 47 zákona o specifických zdravotních službách, viz https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-373)

Proti tomuto rozhodnutí už se nebudete moci odvolat.

Pokud jde o změnu ošetřujícího lékaře a pokud nejde o pracovní prohlídky, je zcela na Vás, jakého lékaře si zvolíte. Toto právo můžete uplatnit jednou za tři měsíce (§ 11 zákona o nemocenském pojištění; viz https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1997-48).

Předně bychom Vám tedy doporučovali promluvit si znovu s ošetřující lékařkou a vysvětlit jí celou situaci. Teprve následně byste mohla přikročit k podání návrhu na přezkoumání jejího posudku, který klidně můžete předat přímo jí. Dále už budete muset jen počkat, jak toto přezkoumání dopadne a jestli dojde ke změně posudku. Lékaře pak můžete měnit vždy jednou za tři měsíce.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

23.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS