Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kontrola v době dočasné pracovní neschopnosti

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na to, zda je v zákoně uvedeno to, že mne v době dočasné pracovní neschopnosti (DPN) může kontrolovat zaměstnavatel či okresní správa sociálního zabezpečení. A pokud ano a já budu mimo dobu povolených vycházek nepřítomna na adrese uvedené na DPN, může mi odebrat náhradu mzdy, či jinak finančně postihnout?

Nikde v zákoně nemůžu najít, že vám někdo může určit dobu, ve které nesmíte opustit bydliště (domov, adresu uvedenou na DPN), pouze tak smí udělat soud. Nehraničí to s omezováním osobní svobody? Pracuji ve zdravotnictví, a mou náplní práce je převážně administrativa, takže je jasné, že se zlomenou rukou nemohu vykonávat po určitou dobu své povolání, ale ve vycházkách mne to nijak neomezuje. (Tím nechci říct, že se na něco podobného chystám, DPN nevyužívám, řeším to z finančních důvodů náhradním volnem nebo dovolenou).
A dále bych ráda věděla, zda mají všichni DPN povoleny vycházky pouze na max. 6 hodin denně, a to i ženy na rizikovém těhotenství a pacienti s psychiatrickou diagnózou? Sousedka se díky zaměstnavateli léčí s depresí a ta se jí nijak nelepší, protože ji stresuje nyní to, že je omezena na dobu vycházek.
Mockrát děkuji za případnou odpověď.

Luisaa

Odpověď:

Dobrý den,

odpověď na Váš dotaz rozdělíme pro větší přehlednost do dvou částí:

1) Kontroly v době pracovní neschopnosti

Zákon stanovuje právo provádět kontrolu dodržování režimu v době pracovní neschopnosti. Tuto kontrolu může provádět zaměstnavatel do 21. dne trvání pracovní neschopnosti, poté již může dávat pouze podnět na okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ), která tuto kontrolu provede do 7 dnů od podání podnětu.

OSSZ pak je oprávněna provést kontrolu jak z vlastního podnětu, tak z podnětu ošetřujícího lékaře či zaměstnavatele kdykoliv během trvání dočasné pracovní neschopnosti.

Kontroly mohou být prováděny jak během pracovního týdne, tak případně i o víkendu. Zákon přesně neohraničuje hodiny, ve kterých může kontrola přijít. Jedná se spíše o ustálenou praxi. V takovém případě je vhodné se informovat přímo na příslušné OSSZ, v kterých hodinách může kontrola probíhat. Zpravidla by se však nemělo jednat o kontrolu mezi 22:00 a 6:00, neboť se se toto období uznává jako čas nočního klidu.

V případě, že Vás kontrola nezastihne v místě Vašeho pobytu během dočasné pracovní neschopnosti a vy dostatečně nevysvětlíte důvod své nepřítomnosti, může opravdu dojít ke snížení, ba dokonce odebrání dávky a je zde i možnost uložit pokutu ve výši 20.000,- Kč.

2) Rozsah vycházek

Lékař Vám podle zákona skutečně může povolit vycházky na nejvýše 6 hodin denně, a to v době od 7 do 19 hodin. 

 

Ve výjimečných případech může ošetřující lékař povolit širší rozsah vycházek. Za výjimečný případ se považuje:

  • mimořádně náročný léčebný plán,
  • probíhající intenzivní léčba,
  • celkově závažný zdravotní stav pacienta nebo
  • nepříznivé vedlejší účinky léčby.

V praxi se tak například bude jednat o pacienty s onkologickým onemocněním nebo psychiatrickými potížemi.

O výjimku musíte požádat svého lékaře. Ten si však ještě musí vyžádat souhlas okresní správy sociálního zabezpečení. Takto povolit vycházky lze nejvýše na dobu 3 měsíců. Lékař Vám však může povolit delší vycházky i opakovaně.

Podle našeho názoru nelze omezení vycházek na dobu 6-ti hodin automaticky považovat za omezení osobní svobody. Nicméně o konkrétních případech rozhoduje závazně vždy pouze soud a nelze vyloučit, že by to mohl posoudit jako neoprávněný zásah. A to především z toho důvodu, že v případě nemocenské existují i alternativní prostředky, jak zjistit, zda-li pracovní neschopnost a tedy i pobírání nemocenských dávek oprávněné (např. kontrola diagnózy revizním lékařem apod.). Pokud se ustanovením cítíte být omezena, můžete podat žalobu na ochranu osobnosti. 

V praxi se ale určitě můžete setkat i s argumentem, že o omezení osobní svobody nejde, protože Vás nikdo nikde nezavírá. Jedná se o stanovení a kontrolu léčebného režimu, který je zároveň podmínkou pro výplatu peněžité dávky. Vy samozřejmě můžete léčebný režim porušovat, ale vystavujete se nebezpečí snížení nebo i odnětí nemocenské.

Pokud to shrneme - nelze jednoznačně říci, že by omezení vycházek na dobu 6-ti hodin bylo zásahem do osobní svobody. Soudy o této problematice, pokud je nám známo, zatím nerozhodovali. Cítíte-li se být omezena na osobní svobodě, podejte žalobu k soudu.

Vaše Férová nemocnice

 

Odkazy na předpisy:

Pravomoc OSSZ provádět kontroly dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce upravuje ustanovení § 76 zákona č. 187/2006, o nemocenském pojištění, v platném znění.

Pravomoc zaměstnavatele kontrolovat, zda zaměstnanec, který byl uznán dočasně práce neschopným, dodržuje režim dočasně práce neschopného pojištěnce upravuje ustanovení § 192 odst. 6 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, v platném znění. 

Rozsah a doba vycházek jsou upraveny v § 56 odst. 6 zákona o nemocenském pojištění. 

Zákony v platném znění můžete nalézt zde

 

10.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS