Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kontrola při PN, pokud jsem na ÚP

Dobrý den,
pokud nepracuji, jsem zaregistrovaná na Úřadu práce, jsem na nemocenské a nemám vycházky, může mi přijít kontrola? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se za časovou prodlevu mezi dotazem a odpovědí. Snad Vám tato odpověď pomůže alespoň v budoucnu, nebo bude užitečná dalším návštěvníkům tohoto webu.

Pro odpověď je rozhodující, zda jste na nemocenskou nastoupila ještě v tzv. ochranné době po ukončení zaměstnání (7 dnů), nebo až po této době. Zjednodušeně řečeno, zda máte nárok na dávky nemocenského, či nikoli. Pokud totiž máte nárok na tyto dávky, pak Vám samozřejmě přijít kontrola může, a to jak od bývalého zaměstnavatele (prvních 14. dnů nemocenské), tak od správy sociálního zabezpečení.

Takže pokud nepobíráte dávky nemocenského neměla by Vám ani přijít kontrola. A pokud by i přesto kontrola ze strany OSSZ přišla a Vy jste nebyla doma, neplynou Vám z toho žádné sankce. Neboť sankcí za nedodržování léčebného režimu je odebrání dávek nemocenského, které nepobíráte a tudíž Vám ani nemůže být odebráno.

Ve Vašem případě (uchazeč o zaměstnání vedený v evidenci ÚP) znamená uznání za dočasně práce neschopného pacienta především to, že nejste schopna plnit své povinnosti uchazeče o zaměstnání (např. navštěvovat Úřad práce) nebo že nejste schopna zahájit výkon konkrétní práce, kterou Vám ÚP zajistil. Doklad o dočasné pracovní neschopnosti Vám tedy slouží jako jakási „omluvenka“ Vaší nepřítomnosti na ÚP.

Jako uchazeč o zaměstnání vedený v evidenci ÚP máte také určité povinnosti, zejména poskytovat Úřadu práce potřebnou součinnost při zprostředkování zaměstnání a řídit se jeho pokyny, nebo oznámit důvody, pro které jste se na Úřad práce nedostavila ve stanoveném termínu.

Pokud tedy nejste schopna kvůli nemoci či úrazu plnit své povinnosti uchazeče o zaměstnání, máte povinnost tuto skutečnost ÚP nahlásit, a to do 8 kalendářních dnů. Avšak záleží pouze na Vás, zda se z návštěv ÚP omluvíte, či si budete své povinnosti uchazeče o zaměstnání plnit i přesto, že Vás lékař uznal za dočasně práce neschopnou.

Tedy rozhodnete-li se z návštěv ÚP omluvit, bylo by vhodné režim stanovený lékařem (léčebný režim, vycházky) dodržovat. V opačném případě totiž může být Vaše jednání považováno za maření součinnosti s ÚP, se sankcí vymazaní z evidence uchazečů o zaměstnání.

Vaše Férová nemocnice

23.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS