Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kontrola dočasně práce neschopného mě nezastihla byla jsem u zaměstnavatele

Dobrý večer.

Dnes 15. 02. 2017 jsem měla kontrolu z OSSZ, bohužel jsem nebyla doma. V době, kdy u mne kontrola byla, jsem byla u svého zaměstnavatele, na jeho žádost, kvůli vyřízení věcí ohledně zaměstnání. V době kontroly byl doma můj otec, který přebíral i zanechané oznámení. Zajímalo by mě, jak to, že na oznámení není uveden čas kontroly? Otec mi hned volal, tak jsem si v zaměstnání hned vzala potvrzení o tom, že jsem tam byla, od kolika do kolika, ještě ten den jsem toto potvrzeni odnesla na OSSZ, kde mi bylo sděleno paní na přepážce, že mi to zřejmě nebude uznáno, zapsala si mé telefoní číslo, že se se mnou pokusí spojit přímo paní, co u mě kontrolu prováděla.

Je možné, aby mi opravdu toto potvrzení nebylo uznáno? A jak mám dále pokračovat, pokud se tomu opravdu tak stane? Děkuji za odpověď.

Evča

Odpověď:

Dobrý den,

Je docela možné, že vaše zdůvodnění OSSZ nebude považovat za dostatečné. Podle zákona 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, má pacient povinnost se v době mimo vycházky zdržovat doma. Správně jste tedy měla navštívit vašeho zaměstnavatele v době vycházek. A zejména zaměstnavatel Vás neměl v době trvání dočasné pracovní neschopnosti jakkoliv úkolovat, protože dle zákoníku práce jste v práci po dobu dočasné pracovní neschopnosti omluvena.

Přesto můžeme konstatovat, že váš následují postup byl velmi rozumný, je zde tedy možnost, že vaše chování pochopí a ospravedlní.

Postup kontroly dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce je není v právní úpravě konkrétně vymezen. Není zde nikde uvedeno, že musí napsat přesný čas, kdy ke kontrole došlo. Přestože by podle nás bylo správné, aby zde byl čas uveden, OSSZ nemá tuto povinnost.

Pokud tedy dojde z OSSZ k sankci vůči vaší osobě, máte podle zákona lhůtu 15 dní na podání odvolání proti tomuto rozhodnutí. V rozhodnutí byste měla být o této možnosti poučena, pokud se tak nestane, máte právo podat odvolání do 90 dnů.

Odvolání musí obsahovat: vaše jméno, rodné číslo a místo trvalého bydliště (na tuto adresu vám bude dále doručováno), označení správního orgánu, který rozhodnutí vydal (ve vašem případě se jedná o okresní správu sociálního zabezpečení). Další důležitou náležitostí je číslo jednací, pod kterým bylo rozhodnutí vydáno, s příslušným datem vydání rozhodnutí. Nakonec je také nutné uvést, v čem spatřujete nesprávnost rozhodnutí.

Odvolání se podává u správního orgánu, který napadené rozhodnutí vydal. Nerozhodne-li se správní orgán, který rozhodnutí vydal, plně vyhovět odvolání, předá spis se svým stanoviskem odvolacímu správnímu orgánu, tedy České správě sociálního zabezpečení, která o odvolání rozhodne.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

4.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS