Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kdo vede neschopenku při pracovním úrazu s následným tehotenstvim

Dobrý den,

zajímá mě, kdo vede pracovní neschopnost? V práci jsem měla pracovní úraz a neschopenku mi vede obvodní lékařka, následně po 14 dnech jsem zjistila, že jsem těhotná a oznámila to praktické lékařce a ona chce ukončit nemocenskou s tím, že mě převede na gynekologii, že nemůže evidovat těhotné.

Na gynekologii nevidí důvod, proč mě převzít, když ze zdravotního hlediska těhotenství jsem v pořádku. Těhotná jsem byla již před úrazem. A obvodní lékařka mne léčila jen tabletkami a klidovým režimem až po zjištění, že jsem těhotná a že nemohu jíst léky jsem si vyžádala neurologické vyšetření ani mi ho obvodní zpočátku nedoporučila ... může mě takhle vyřadit ze své evidence?

Kdo pak povede můj pracovní úraz, vždyť jsem ještě neměla neurologické vyšetření a nejsem schopná jít do práce. Jde o pohmoždění páteře a stát 12 hodin nevydržím.

S pozdravem

Jirina

Odpověď:

Dobrý den,

Registrující praktická (obvodní) lékařka Vás nemůže z evidence vyřadit svévolně, ale musí k tomu mít zákonem o zdravotních službách předpokládaný důvod, viz zde.  Nedomníváme se, že by ve Vašem případě byl naplněn některý ze zákonných důvodů pro ukončení péče. Zeptejte se tedy Vaší praktické lékařky, co jí vedlo k Vašemu vyřazení z evidence a požádejte případně o opětovné zahrnutí do ní.

Obdobně i dočasná pracovní neschopnost může být ukončena jen se zákonem o nemocenském pojištění předvídaných důvodů, viz zde. To že v průběhu dočasné pracovní neschopnosti zjistíte, že jste těhotná, dle našeho názoru nespadá pod žádný ze zákonných důvodů. Zeptejte se tedy Vaší praktické lékařky, jaký ze zákonných důvodů Ve Vašem případě používá k ukončení dočasné pracovní neschopnosti. Pokud Vám bude doktorka chtít dočasnou pracovní neschopnost ukončit z jiného než zákonem předvídaného důvodu, doporučujeme se obrátit na místně příslušnou českou správu sociálního zabezpečení – kontakt naleznete zde.

Pracovní neschopnost má vést Váš ošetřující lékař, pokud Vaše praktická lékařka porušila svou povinnost předat Vás do péče jinému lékaři, tak doporučujeme co nejdříve se registrovat u nového praktika, který Vám pracovní neschopnost nadále povede.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice 

12.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS