Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Hornická renta - odebrání

Dobrý den,

Pracoval jsem jako horník více jak 25let v podzemí v kamenouhelných dolech a 5 a půl roku mám odpracováno na uranových dolech.

Byla mi přiznána nemoc z povolání a byl jsem několikráte odškodněn. Asi po 5ti letech jsem se dozvěděl že moje nemoc nepochází z hornické činnosti nýbrž z kouření. To je tak, když se pacient svěří svému lékaři a on to použije proti němu.

Mám neustále potíže s dýcháním.

Skoba

Odpověď:

Dobrý den,

Nemoc z povolání je taková nemoc, kdy chorobné změny na zdraví, které plynou z této nemoci, jsou v přímé souvislosti s výkone povolání, tedy kdy se dá výkon povolání označit za jednoznačnou příčinu této nemoci. Výčet nemocí z povolání uvádí příloha nařízení vlády č. 290/1995 Sb.

O nemoci z povolání rozhodují specializované zdravotnické zařízení (seznam naleznete zde). Jenom tyhle zařízení mají právo rozhodovat o tom, zda je Vaše onemocnění způsobené Vaším povoláním.

V případe zaměstnanců organizací uhelného, uranového a rudného hornictví existuje specifická právní úprava obsažená v zákone č. 154/2002 Sb., o přechodném financování některých sociálně zdravotních dávek horníků. Poživateli renty (tedy Vám, jakožto zaměstnanci) by měl být každý rok doručen formulář „Roční zdravotní osvědčení příjemce náhrady za ztrátu na výdělku“, který musí předložit ošetřujícímu lékaři do 30.11. každého kalendářního roka Ten následně provede vyhodnocení a rentu ponechá nebo zastaví. Jedná se o právo odškodňujícího subjektu (zaměstnavatele) mít relevantní informace o aktuálním zdravotním stavu odškodňovaného subjektu (zaměstnance).

V případě, kdy opravdu Váš zdravotní stav je způsobený kouřením a Váš ošetřující lékař usoudil, že již nemáte nárok na odškodnění od Vašeho zaměstnavatele, jedinou možností pro Vás je vyžádat si nestranný názor jiného lékaře. Také můžete svého ošetřujícího lékaře změnit. Na změnu lékaře máte dle ustanovení §11 odst. 1 písm. b) zákona č.48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, právo každé tři měsíce.

Vaše Férová nemocnice

15.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS