Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dotaz na nemocenskou - změna příčiny pracovní neschopnosti v době jejího trvání

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat v březnu 2016 jsem byla na operaci varixů ty jsem vyléčila, ale měla velké bolesti s kyčlemi, tak jsem využila prac. neschopnosti a chtěla vše dát do pořádku, abych mohla nastoupit do práce zdravá.

Začala jsem se léčit na artrózu. Léky a obstřiky nepomáhaly. Chůze i vliv počasí se mi zhoršily a pan doktor mě poslal do nemocnice na návrh operace kyčle mám artrózu III. stupně mám i druhou nohu špatnou, prý vrozená vada. Operaci mi navrhly na ten horší kloub, až příští rok nejbližší termín 29.května 2017 dřívější termín nemám šanci. Tak jsem z toho zoufalá. Jelikož moje paní doktorka praktická lékařka mi vede neschopenku od března na operaci žil a jsem nadále neschopná, je to už 6tý měsíc a léčím se s kyčlemi na tu stejnou neschopenku. I když bych měla mít asi už neschopenku jinou. Pracuji jako kuchařka v kuchyni a chůzi už nezvládám. Nevím si rady co dál, tak Vás pěkně prosím o radu, jak mám postupovat dál.

Přeji pěkný den.

Lili

Odpověď:

Dobrý den,

dočasné pracovní neschopnosti se věnuje zákon o nemocenském pojištění, viz zde. Z uvedeného zákona vyplývá, že pro trvání dočasné pracovní neschopnosti (DPN) není rozhodná konkrétní diagnóza, ale zdravotní stav pojištěnce. Takže pokud jste nastoupila na DPN z důvodu operace a setrváváte na ní z důvodů artrózy, kterou ošetřují lékař považuje za znemožňující vykonávat práci, tak můžete pořád být na stejné neschopence.

Dále by Vás mohla zajímat maximální doba výplaty nemocenského v DPN ta je 380 dní a pravděpodobně tedy uplyne dříve, než budete schopna opět nastoupit do práce. Doporučujeme Vám proto s předstihem (např. v březnu) požádat o prodloužení výplaty nemocenského, viz zde.  Pokud se po plánované operaci předpokládá, že opět nabudete pracovní schopnost je pravděpodobné, že Vaší žádosti Česká správa sociálního zabezpečení vyhoví.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

11.10.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS