Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Doplnění informace - zdravotní problémy po přiznání invalidity

Vážení přátelé,
velmi děkuji za informace, které mi Vaše poradna poskytla.
Rád bych se ještě zeptal, pokud mi z důvodu invalidity I stupně musí být ukončena dočasná pracovní neschopnost, ale ty samé zdravotní potíže dál trvají a já nemohu zatím vykonávat zaměstnání, jak se má člověk dál zařídit? Promiňte, že se asi ptám špatně, ale tím, že dostanu invalidní důchod se mé zdravotní problémy nevyřeší a člověk se neuzdraví. Znamená to, že po domluvě s lékařem on tyto problémy musí převést na jinou diagnózu ? U mě by to neměl být problém, poněvadž jak se nyní zjišťuje k mojim potížím významě přihrává i postižení levého kyčle. Ale jen se chci zeptat zdali není možnost výplatu invalidního důchodu pozdržet a dál se léčit a brát nemocenské dávky?
Prosím odpusťte, že se takto ptám, ale nemám s těmito věcmi žádné zkušenosti.
Velmi děkuji za odpověď.

Petr

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se, pokud z naší odpovědi k vašemu prvnímu dotazu nevyplývala dostatečně jasně možná řešení vaší situace. Pokusíme se to nyní napravit.

Zákon tím, že spojuje s přiznáním invalidity ukončení dočasné pracovní neschopnosti, pochopitelně nepředpokládá, že by se člověk zázračně uzdravil a mohl dále vykonávat své zaměstnání. Spíše naopak: přiznáním invalidity se stvrzuje, že zdravotní obtíže jsou tak intenzivní a dlouhodobé, že dochází k významnému poklesu pracovní schopnosti. Ta může vést i k nutnosti najít si nové, méně náročné zaměstnání, které může vzhledem ke svému zdravotnímu stavu vykonávat. Sníženou pracovní schopnost a pravděpodobně nižší příjem pak stát kompenzuje invalidním důchodem v příslušné výši. Aby nedocházelo k souběhu dávek kvůli stejnému zdravotnímu omezení, dochází přiznáním invalidity k zániku dočasné pracovní neschopnosti automaticky ze zákona. Pro další informace  o souběhu nemocenské a invalidity odkazujeme na článek České správy sociálního zabezpečení.

Ve vašem případě se však jedná patrně o to, že vaše potíže jsou sice dlouhodobého charakteru, ale po překonání současných intenzivnějších zdravotních problémů předpokládáte, že se budete schopný věnovat současnému zaměstnání.

V takovém případě pak zákon nabízí možnost znovu rozhodnout o vzniku dočasné pracovní neschopnosti navazující na předchozí, ukončenou rozhodnutím o přiznání invalidity, jak jsme již uváděli v předchozí odpovědi. Lékař tak může učinit v případě, že:

  • pacient trpí také jinými zdravotními problémy, které mu znemožňují výkon zaměstnání, než ty, kvůli nimž mu byla přiznána invalidita, nebo
  • jsou tu jiné důvody, které by odůvodňovaly vznik dočasné pracovní neschopnosti. Zákon zde však nespecifikuje, o jaké důvody by mělo jít; podle naší konzultace v infolinkou České správy sociálního zabezpečení v tomto případě lékař individuálně posuzuje, zda jsou dány zvláštní zdravotní důvody pro vznik dočasné pracovní neschopnosti. Tímto důvodem by dle našeho názoru mohlo být např. dočasné zhoršení zdravotního stavu oproti stavu, který posuzovala posudková komise při uznávání invalidity.

Je tedy zejména na posouzení vašeho lékaře, zda nazná, že máte ještě jiné zdravotní problémy, které vznik dočasné pracovní neschopnosti odůvodňují, nebo zda tu jsou jiné důvody.  Lékař však pochopitelně nemůže „převádět“ vaše zdravotní problémy na jinou, smyšlenou diagnózu, tento postup by byl protiprávní. Pokud však trpíte ještě jinými zdravotními problémy, než pro které jste byl uznán invalidním (např. problémy s kyčlí), pak vystaví dočasnou pracovní neschopnost pro tuto diagnózu.

Kromě toho je možné, aby lékař znovu rozhodl o vzniku dočasné pracovní neschopnosti jako při běžném onemocnění, nejlépe však až několik dní poté, co předchozí dočasná pracovní neschopnost skončila. V tomto případě je ovšem nutno zvážit, jaká část podpůrčí doby zbývá a že vám bude příslušet v prvních 14 dnech  dočasné pracovní neschopnosti namísto nemocenské jen náhrada mzdy v příslušné výši. 

V předchozí odpovědi jsme již uváděli, jak lze postupovat, pokud vám lékař dočasnou pracovní neschopnost nevystaví, a vy se proti tomuto rozhodnutí chcete bránit. Druhou možností je využít právo na volbu lékaře a vybrat si takového, který váš zdravotní stav posoudí jinak.

Je však také na místě poznamenat, že rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti, resp. váš zdravotní stav může znovu přezkoumat posudkový lékař, který by mohl dospět k závěru, že podmínky pro dočasnou pracovní neschopnost nejsou splněny. V obou případech tak může rozhodnout okresní správa sociálního zabezpečení na podnět posudkového lékaře o ukončení dočasné pracovní neschopnosti.

Zákon neumožňuje pozastavit platnost rozhodnutí o přiznání invalidity a umožnit „automatické“ pokračování dočasné pracovní neschopnosti (jediným prostředkem zvrácení by bylo podání odvolání, předpokládáme ale, že odvolací lhůta již uplynula). Stejně tak neupravuje vzdání se invalidního důchodu za účelem pokračování v dočasné pracovní neschopnosti.

Velmi vám doporučujeme nicméně ještě kontaktovat okresní správu sociálního zabezpečení, pod kterou místně spadáte, a pokusit se s nimi nalézt řešení vaší situace. Právě tento úřad konečně rozhoduje jak ve věcech invalidity, tak ve věcech nemoceského pojištění. Vzhledem k vašemu zaměstnavateli se pak jeví jako nejzažší (byť chápeme, že ne zcela vyhovující) řešení neplacené volno.

Doufáme, že vám i naše druhá odpověď bude nápomocná, bohužel nebylo možné z organizačních důvodů zodpovědět váš dotaz dříve.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

7.11.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS