Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Co dělat,když z důvodu nemoci nemohu vykonávat práci a zamětnavatel mi chce dát výpověď?

Dobrý den,

prosím o radu. Pracuji 8 let jako šička a od 3.10.2016 jsem v pracovní neschopnosti s podežřením na syndrom karpálního tunelu. Dle vyšetření EMG mám oboustranný syndrom karpálního tunelu, na levé lehký, na pravé středně těžký. Mám naplánovanou operaci pravé ruky na březen. Moje neuroložka mi sdělila, že už nebudu moct vykonávat stejnou práci, tak jsem se obrátila na personální oddělení firmy, kde pracuji, jestli by mi umožnili lehčí práci a tam mi bylo sděleno, že po ukončení pracovní neschopnosti mě pošlou na prohlídku k závodnímu lékaři který rozhodne, jestli budu moct vykonávat dosavadní práci a když bude rozhodnutí záporné, tak mi dají výpověď. Mohou to udělat? A mám nárok na odstupné?

Děkuji za odpověď.

Sympi

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s naší odpovědí, toto zpoždění bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny. Doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak užitečná.

Zaměstnavatel je podle § 41 zákoníku práce povinen převést zaměstnance na jinou práci, jestliže a) zaměstnanec podle posudku pozbyl způsobilost dlouhodobě konat dosavadní práci nebo b) na základě úrazu či z důvodu nemoci z povolání nesmí konat dosavadní práci.

Dále dle § 52 písm. d) zákoníku práce může dát výpověď zaměstnanci, který nesmí pro pracovní úraz nebo nemoc z povolání dále konat daný druh práce. V případě, že je zaměstnanci dána výpověď z těchto důvodů, vzniká mu podle § 67 odst. 2 téhož zákona nárok na odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku, kterým se pro tyto účely rozumí průměrný měsíční výdělek. Zaměstnavatel je povinen Vám částku vyplatit v nejbližším výplatním termínu. Nárok na dostupné vzniká i v případě, že je pracovní poměr rozvázán dohodou.

Z popisu situace plyne, že nárok Vám nejspíše vznikl. Pokud byste dostala výpověd pro jiný, než výše uvedený důvod (podle § 52 písm. d) zákoníku práce), bylo by namístě sdělit písemně zaměstnavateli, že trváte na tom, aby Vás nadále zaměstnával.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

28.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS