Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

180 dní na nechsopence

Dobrý den,
jsem na neschopence 5 měsíc. Chtěla jsem se zeptat jak je to se 180 dny na neschopence? To musím jít k nějakému posudkovému lékaři, nebo vyjádření píše můj ošetřující lékař? Jsem doma na základě gynekologických problémů. Do práce se vrátit nemohu, je to práce velmi fyzicky náročná, a proto hodlám podat výpověď. Chtěla bych ji podat v době mé prac. neschopnosti. Tudíž bych končila na konci října. Přesto by mě čekal posudkový lékař, nebo jen domluva s mým ošetřujícím lékařem?
Děkuji za odpověď
 

Mary

Odpověď:

Dobrý den,

po 180 dnech pracovní neschopnosti má lékař dle zákona povinnost přezkoumat zdravontí stav pojištěnce. Pokud je zdravotní stav stabilizovaný a je předpoklad, že ani po následujících 30 dnech od tohoto vyšetření nebude moci pojištěnec vykonávat dosavadní zaměstnání, ale jiné zaměstnání ano, tak má lékař povinnost dočasnou pracovní neschopnost ukončit. Tuto prohlídku provádí ošetřující lékař u kterého je vedena dočasná pracovní neschopnost.

Dále ještě můžete požádat zaměstnavatele o zaslání na prohlídku u poskytovatele pracovnělékařských služeb, na kterou máte dle zákona o specifických zdravotních službách (odkaz zde) nárok na vlastní žádost. Tato prohlídka se nazývá mimořádná prohlídka. Prohlídkou a případně posudkem od odborného lékaře tento pracovní lékař zjistí, zda jste zdravotně způsobilá dále vykonávat stávající práci. Pokud ne, tak je zaměstnavatel povinen přeřadit Vás na jinou vhodnou pracovní pozici, pokud takovou pracovní pozici nemá, tak je dle zákoníku práce možná výpověď ze strany zaměstnavatele. Výpověď samozřejmě můžete podat i sama a to kdykoli a to z jakéhokoli důvodu nebo bez udání důvodu.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

17.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS