Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žaloba - nedodržení porodního plánu

Dobrý den. Jsem matka téměř 3 leté holčičky. Můj porod byl fyziologicky dobrý, ale bylo porušeno mnoho mých práv. Můj porodní plán respektován nebyl, manžela nechtěli pustit, oxytocin, atp.. Největší zpětnou újmu jsem ale utrpěla při vzpomínce, která se mi vybavila poměrně nedávno, že mi holku - zcela zdravou a i já byla zcela zdravá, odnesli na vážení a měření s čímž jsem nesouhlasila, jelikož tyhle pro mě naprosté blbosti mohou počkat a potažmo vyšetření se dají dělat u mě na těle. Dále mi ji přinesli ukázat, ona se přisála a okamžitě jí téměř násilím odtáhli a dali zabalenou do plastového boxu vedle mě, jako bych já byla studená nemohoucí matka. Prý rutina a největší nutnost. Dítě totiž nepatří po narození matce, ale patří na vyšetření a do výhřevného boxu. Nemocniční řád nakazuje jasně. Jenže vnitřní řád nemocnice je podřízený zákonům a právu, co mám já. Proti mé vůli přece nemůžou odnášet mé dítě. Negativní revers mi nikdo nenabídl, můj porodní plán asi neexistoval. Myslím a cítím, že mě a nás toto jednání neúměrně poškodilo. Studie jasně ukazují, kde je místo mimča, co je pro něj fyziologicky nejlepší. Je tomu téměř 3 roky, ale čím dál více se mi vrací paměť.
No nevím přesně, zda je promlčecí lhůta 2 roky nebo 3 roky - ohledně finanční náhrady prý 3 roky,ale me nejde o finanční odškodnění, ale o, že tohole prostě dělat nemůžou a o změnu systémum že tyto žaloby mohou přicházet. Bohužel nevím, jak to přesně je a někdo také tvrdí, že pokud nejde o finanční kompenzaci,můžu podat žalobu i déle než 3 roky. Mám čas pouze do 25.2.2014, pokud je to striktně 3 roky.Mám tedy nějakou šanci po 3 letech nebo ne? Právní náhledy jsou různé,tak já nevím.

Langoska

Odpověď:

Dobrý den,

ano, pokud vám nejde o odškodnění, nevztahuje se na vás ani promlčecí lhůta. Žalobu tedy můžete podat i později, musíte si však ujastnit, čeho se budete v žalobě podané na soud domáhat. Píšete, že Vám nejde o finanční náhradu, můžete tedy žádat např. omluvu či její uveřejnění. Pro uplatnění nároku na poskytnutí omluvy není totiž občanským zákoníkem (který platil do 1.1.2014) stanovena žádná promlčecí doba.

Pokud nechcete podávat přímo žalobu k soudu, můžete podat stížnost u ředitele nemocnice na lékaře, který byl u Vašeho porodu, tato stížnost není nijak časově omezená - více informací naleznete zde. Stížnost u České lékařské komory již podat nemůžete, protože si ČLK nastavila lhůtu k podání stížnosti na 1 rok.

Obecně platí, že pacient musí dát souhlas ke každému prováděnému úkonu. Existuje několik vyjímek:

  • pokud zdravotní stav neumožňuje pacientovi tento souhlas vyslovit,
  • pokud se jedná o léčbu vážné duševní poruchy a pokud by v důsledku jejího neléčení došlo se vší pravděpodobností k vážnému poškození zdraví pacienta.

Pokud jste byla schopná dát souhlas k podání prostředku (oxytocin) a vy jste s jeho podáním nesouhlasila, neměl lékař právo Vám lék aplikovat. Toto můžete použít jako podklad v případě podání stížnosti či žaloby. Myslíme si, že jste své argumenty vyjádřila srozumitelně a že na nich můžete dále stavět.

Pokud se rozhodnete podat žalobu, doporučujeme Vám před jejím podáním tyto kroky.

1. Zajistěte si nejprve kopii zdravotnické dokumentace, týkající se vašeho porodu.

2. Kontaktujte lékaře (nemocnici) a pokuste se o omluvu mimosoudně.

3. Konzultujte věc s advokátem. Seznam advokátů včetně jejich zaměření lze nalézt na stránkách České advokátní komory zde.

Na našich webových stránkách naleznete vzory stížností a rozvěž žádost o kopii zdravotnické dokumentace. Doporučujeme Vám si pročíst dokumentaci týkající se porodu, v případě, že budete chtít podat žalobu, může Vám rozvěž sloužit jako důkaz. Při zvažování žaloby však doporučujeme konzultaci s advokátem, nejlépe se zkušenostmi v oblasti zdravotnického práva, neboť jinak hrozí, že kvůli formální chybě ztratíte váš nárok.

Vaše Férová nemocnice

 

19.2.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS