Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyšetření kyčlí novorozenců

Dobrý den, ortoped nám dnes tvrdil, že vyšetření kyčlí novorozenců je povinné ze zákona. Nechci proti tomu vyšetření bojovat, nemám s ním žádný problém. Pouze se mi nezdá, že by mě stát zákonem nutil absolvovat PREVENTIVNÍ vyšetření bez zdravotní indikace. Kde lze najít právní úpravu toho vyšetření? Opravdu je to vymahatelné?

petrak

Odpověď:

Dobrý den,

vyšetření kyčelních kloubů u novorozenců je součástí preventivních prohlídek, které jsou povinné stejně jako např. očkování. I přes povinnost tyto prohlídky absolvovat, však nejsou v reálu vynutitelné, a tedy ani přímo sankciovatelné, pokud je pacient neabsolvuje.

U dětských pacientů toto však není tak docela pravda, neboť kromě zdravotnických předpisů je nutno vzít v potaz i zákon o rodině, nejdůležitější právní předpis formující vztah rodiče a dítěte. Ten mimo jiné ukládá rodičům povinnost pečovat o zdraví dítěte a jeho tělesný rozvoj. Jak praví metodický návod Ministerstva zdravotnictví o vyšetřování dětských kyčlí: vyšetření kyčelních kloubů je prováděno především za účelem včasného odhalení možné vrozené dysplázie kyčelního kloubu či dokonce vrozeného vymknutí tohoto kloubu, jejichž nezjištění vede ke značným zdravotním komplikacím. V tomto kontextu by se eventuálně dalo nepodrobení dítěte tomuto vyšetření klasifikovat jako zanedbání zákonem stanovené povinné péče a bylo by možno na jeho základě podniknout odpovídající kroky vůči rodiči dítěte.

Vaše Férová nemocnice

4.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS