Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úraz dítěte a špatně srostlá zlomenina ruky

Dobrý den, 1.6.2016 si můj syn v lázních zlomil ruku, byl ošetřen v nemocnici, kde mu srovnali přelomenou kost, po měsíci od úrazu jsme se dostali v místě bydliště k dětskému traumatologovi, který zjistil, že byla zlomená i druhá kost a tato zlomenina nebyla ošetřena. Ke zmíněnému lékaři jsme se dostali v době, kdy se s tím nedalo nic dělat (kromě velice náročné operace), proto se čeká, co se stane růstem. Syn má křivou ruku, včera si ve škole v tělocviku zranil bradu, když spadl při přeskakování švihadla, napadlo mě, jestli to nemůže mít souvislost s touto zlomeninou a jestli lze nemocnici napadnout za zanedbání péče. Děkuji za odpověď, hezký den

Kateřina

Odpověď:

Dobrý den,

Váš případ je pro nás bohužel obtížné posoudit z lékařské stránky, neboť jsme pouze právní poradna a je pro nás tudíž zodpovězení otázky na souvislost zlomeniny a pádu Vašeho syna v hodině tělocviku, v podstatě nemožné. 

Ve Vašem případě je ovšem pravděpodobně důležitější, zda nemocnice pochybila při ošetřování zlomeniny, a tím i způsobila špatný strůst poškozených kostí (neboť souvislost mezi špatným srůstem kostí a pádem v hodině tělocviku, bude s velkou pravděpodobností nesnadné prokázat). V tomto ohledu by bylo třeba zajistit odborný posudek nejlépe odborného lékaře, na jehož základě by bylo možné prokázat, že špatný srůst kostí byl způsoben nesprávným ošetřením.

Pokud se toto podezření potvrdí, doporučujeme kontaktovat nejprve nemocnici, kde k pochybení došlo, a pokusit se s nimi dohodnout na náhradě způsobené majetkové i nemajetkové újmy (tedy faktické náklady na léčbu i například snížení společenského uplatnění apod.). V případě, že by nemocnice na tuto žádost patřičně nereagovala, můžete na její postup podat stížnost (postup podání stížnosti) a požadovat tuto náhradu i soudní cestou. V takovém případě doporučujeme celou situaci ještě prokonzultovat i s advokátem (vybrat si ho můžete například tímto způsobem).

Pokud budete mít další otázky, neváhejte se na nás opět obrátit.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

16.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS