Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Těhotenství neumožňuje pracovat v zakouřené restauraci

Dobrý den. Jsem ve druhém měsíci těhotenství a jelikož jsem servírka pracující 18 hodin v zakouřené restauraci, bylo mi doporučeno požádat zaměstnavatele o přeřazení na jinou méně náročnou práci, což není technicky možné. Zajímalo by mě, zda mám jinou možnost než jít na neschopenku? Pokud ne, je možné si při pracovní neschopnosti přivydělat u jiné společnosti, za jakých podmínek a je to nějak finančně omezeno? Děkuji za odpověď. Jana

Odpověď:

Dobrý den,

Vámi popisovanou situaci jsme už řešili v těchto dotazech zde a zde.

Váš zaměstnavatel by Vám měl poskytovat náhradu mzdy, pokud Vás nemá kam přeřadit. V takovém případě Vám pak nic nebrání, abyste si přivydělala někde jinde.

V případě pracovní neschopnosti je to s přivýdělkem složitější, neboť jako práce neschopná musíte ze zákona dodržovat léčebný režim a v případě stanovení omezených vycházek být mimo tyto vycházky doma. I když v případě, že jste zcela zdravá, není důvod, aby Vám gynekolog nenapsal neomezené vycházky. Mnoho lékařů to ale nedělá a omezuje i zdravé těhotné ženě vycházky, což jim  způsobuje zbytečné potíže. Na druhou stranu zdravá těhotná by neměla být v pracovní neschopnosti. To je jeden aspekt potenciálně zabraňující Vaší vedlejší pracovní činnosti.

Dalším aspektem je, že dávky nemocenského pojištění jsou určeny pro práce neschopné pojištěnce, což Vy nebudete, když budete mít uzavřenou smlouvu na vedlejší pracovní činnost během nemocenské. Taková smlouva naopak prokáže, že práce schopná jste. Tady už se ale jedná o komplikovanější problematiku práva sociálního zabezpečení, kterou se naše poradna nezabývá. Jde totiž o situaci, kdy nastane souběh dvou zaměstání a kdy je pojištěnec práce neschopný jen v jednom zaměstnání a druhé vykonávat může. Doporučujeme Vám obrátit se o stanovisko k věci na okresní správu sociálního zabezpečení.

Vaše Férová nemocnice

4.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS