Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Těhotenství a smlouva na dobu určitou

V současné době mám smlouvu na dobu určitou za kolegyni po dobu její mateřské a následně rodičovské dovolené (v současné době více než 3 roky). V brzké době sama plánuji rodinu, proto můj dotaz zní: jak je to v tomto případě s nárokem na peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek? Postupuje se stejně jako v případě kdybych měla smlouvu na dobu neurčitou s tím rozdílem, že se za 3 roky nebudu moci na toto samé místo vrátit? (mezi tím mi vyprší smlouva, neboť se vrátí z mateřské ona kolegyně).

Děkuji.

Garfieldek

Odpověď:

Dobrý den,

úvaha, kterou uvádíte ve vašem dotaze je bohužel správná. Oproti zaměstnancům se smlouvou na dobu neurčitou poskytuje zákoník práce zaměstnancům se smlouvou na dobu určitou méně ochrany, a tak je možné, aby byl pracovní poměr ukončen uplynutím doby, na kterou byl sjednán, a to bez ohledu na fakt, zda jste na mateřské či rodičovské dovolené nebo na nemocenské apod.

Ve vašem případě můžete zažádat o peněžitou pomoc v mateřství, pokud splňujete dané podmínky - mimo narození dítěte je mezi nimi i podmínkou i je účast pojištěnce na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství. Dále můžete po uplynutí doby pro peněžitou pomoc v mateřství požádat o rodičovský příspěvek dle podmínek stanovených v zákoně o státní sociální podpoře.

Vše tedy bude probíhat standardním způsobem, až na fakt, že po skončení tohoto tříletého období se již nebudete moci vrátit na původní místo, neboť vzhledem k charakteru vaší smlouvy nemá váš zaměstnavatel povinnost vám toto místo po dobu vašeho mateřství a rodičovství "držet".

Vaše Férová nemocnice

10.12.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS