Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Střídavá péče je horor

Dobrý den,

mám otci dítěte půjčovat dceru 1 rok 8 měsíců 2 krát v týdnu na 3 hodiny. Bohužel ale dítě se mi vrací rozhozené, kouše mne ze vzteku, že jsem jí půjčila otci. Nechce tam a já k tomu ještě občas kojím.

Často mi po návštěvě také zvrací- nevím, zda jí dává nevhodnou stravu, nebo stres. Někdy prokoukne modřina, ale dle sociálky to není důkaz ničeho.

Každopádně je to hrozné. Než soud rozhodne jinak, co můžu dělat? Můžu třeba požádat, abych byla s nimi a pokud by se snažil fyzicky bránit a napadat, tak bych to měla ráda jako důkaz, jak se chová. Nedá se s ním dohodnout. Mám vážně strach. Dříve mne fyzicky napadal.
Co mohu udělat, když patrně nemám dostatečné důkazy.

Dík moc.


 

Betty

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz bohužel nespadá do působnosti Férové nemocnice, přesto se Vám pokusím odpovědět.

O rozsahu rodičovské odpovědnosti potažmo o právu na styk rozhoduje soud. Ten ji může omezit nebo dokonce vyloučit, ale pouze pokud by tak bylo v zájmu dítěte. Z Vašeho dotazu jsem pochopil, že soudní řízení jste již zahájila.

Teď bohužel budete muset čekat na vyjádření soudu. Ve Vašem případě nepřipadá v úvahu ani předběžné opatření. To totiž v případě nezletilých dětí podává OSPOD, který neshledal, že by došlo k porušení povinností ze strany otce. Ustanovení o vydání předběžného opatření naleznete v zákoně o zvláštních řízeních soudních, konkrétně v § 452. Odkaz na zákonné ustanovení naleznete například zde.

Jedinou možností by ještě mohlo být namítnout podjatost pracovníka OSPOD, který Vám byl přidělen. Pak by záleželo na soudu, zda-li by shledal námitku důvodnou a byl by vám přidělen jiný pracovník, který by mohl požádat o předběžné opatření. Při rozhodování o podjatosti pracovníka OSPODu je stěžejní skutečnost, že existuje důvodná pochybnost o jeho možné podjatosti, ne to, že podjatý skutečně je. Není tedy třeba dokazovat, že podjatost sociálního pracovníka skutečně existuje, ale že vzhledem k jeho neobjektivním závěrům, existuje možnost toho, že pracovník podjatý skutečně je. Více o námitkách podjatosti u pracovníků OSPODu naleznete ve stanovisku Ministerstva práce a sociálních věcí, které je dostupné zde.

Vaší další možností je při následujícím slyšení soudu navrhnout ustanovení znalce v oboru psychologie, který by vydal adekvátní znalecký posudek. O ustanovení soudce však rozhoduje soud, jak stanovuje § 127 občanského soudního řádu. Dostupné například zde. V případě, že znalec již ustanoven byl a jeho posudek by byl dle Vašeho názoru neupokojivý, doporučujeme navrhnout zajištění revizního znaleckého posudku, který by vyjádření znalce potvrdil anebo vyvrátil.

Je nám líto, že jste se ocitla v tak bezvýchodné situace a doufáme, že soud ve Vašem případě dospěje k uspokojivému závěru. 

S pozdravem, 

Vaše férová nemocnice

11.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS