Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Soudní zákaz kojení


Dobrý den. 

Jsem v rozvodovém řízení a máme soud o střídavou péči. Syn 1 rok je stále kojený, a to zejména v noci. Otec dítěte žádá o střídavou péči. Soudem mám přikázáno přestat kojit, aby syn mohl přespávat u otce, že kojení hájí jen do půl roku věku dítěte. 

Může soud nakázat, abych přestala kojit? Někouřím, nepiji,  chci pro dítě to nejlepší a také nevidím důvod, proč utrácet za umělé mléko, když mám svého dost.

Děkuji Vanda

 

Vanda

Odpověď:

Dobrý den, 

v případě vydání soudního rozhodnutí o střídavé péči, ve kterém je Vám přikázáno přestat kojit své dítě, je vhodné podat opravný prostředek (řádně, ve lhůtě). Toto odvolání je nejlépe sepsat s právním zástupcem. 

Co se týče samotné argumentace, že kojení je vhodné pro dítě i matku, a to ze zdravotních i psychologických důvodů, můžeme připojit i argumentaci zaměřenou na lidská práva - jelikož dle Úmluvy o právech dítěte, zejména pak čl. 24, názory Světové zdravotnické organizace a její Globální strategie výživy kojenců a malých dětí, je zcela na matce i dítěti do kdy bude kojení probíhat. Případně další informace zde.

Soud nemůže uložit žádné povinnosti mimo rámec právní úpravy, v české úpravě nikde není stanoven limit, do kdy je možné kojit, tudíž by případné rozhodnutí soudu přikazující ukončení kojení by bylo nezákonné.

S ohledem na složitost problematiky doporučujeme obrátit se na advokáta specializujícího se na zdravotnické právo. Doporučujeme advokátku Zuzanu Candigliota, která spolupracuje s Ligou lidských práv a projektem Férová nemocnice. Seznam všech advokátů naleznete zde.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

 

19.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS