Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Screening po ambu porodu někde jo, někde ne

Dobrý den,

mám dotaz.


Proč v nějakých nemocnicích může přijít matka s novorozencem na screening vrozených vad po ambulantním porodu či domácím porodu a jinde to možné není?


Děkuji.

Luci

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká novorozeneckého screeningu. Ten se provádí u novorozenců za účelem vyhledání chorob v jejich časném stádiu. Účelem je stanovení diagnózy a případné léčby dříve, než by mohlo dojít k nevratnému poškození zdraví dítěte. Na dvě screeningové kartičky se mezi 48. - 72. hodinou po narození odebere z paty novorozence několik kapek krve. Řádně označené kartičky se pak zasílají do předem stanovených laboratoří. Jedna se zasílá buď do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady nebo do FN Brno. Druhá pak do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze nebo do FN v Olomouci. Pouze v případě, že je nález pozitivní informují o tom laboratoře zákonného zástupce nebo příslušného poskytovatele zdravotních služeb. Pokud je však nález negativní, výsledky se nezasílají. Více informací o novorozeneckém screeningu se dočtete na těchto internetových stránkách nebo v tomto informačním letáčku

V přiloženém odkaze na stránky FN Brno je uvedeno, že nemocnice při své rozhodnutí neprovádět novorozenecký screening vychází z Věstníku Ministerstva zdravotnictví. Tento Věstník je dostupný např. zde. V čl. 3 odst. 10 je uvedeno, že v případě, kdy je novorozenec propuštěn do domácího prostředí před odběrem krve na novorozenecký screening, provede odběr krve registrující praktický lékař pro děti a dorost, a to právě v rozmezí 48 - 72 hodin od narození. Toto ustanovení se použije i na novorozence narozené v domácím prostředí.

Pokud tedy nemocnice odmítá provedení novorozeneckého screeningu postupuje v souladu s uvedeným Věstníkem. Novorozenecký screening v takovém případě provede dětský lékař. Ze zákona sice nemáte povinnost registrovat své dítě u lékaře pro děti dorost, existuje však povinnost podrobit se preventivním prohlídkám. To vyplývá ze zákona o veřejném zdravotním pojištění. O jaké preventivní prohlídky se jedná a kdy jsou prováděny, stanoví vyhláška o preventivních prohlídkách. Jednou z nich je i všeobecná preventivní prohlídka novorozence, která se provádí do 2 dnů od propuštění ze zdravotnického zařízení. V případě domácích porodů, pak dovozujeme, že do 2 dnů od porodu.  

Dětský lékař pro provedení odběru krve z paty novorozence, zašle screeningové kartičky do věstníkem stanovených laboratoří, které pak výsledky vyhodnotí. Jedná se tak o stejný postup, jaký by zvolila i porodnice. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice. 

11.1.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS