Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Rodič s dítětem a zdravým sourozencem v nemocnici

Dobrý den, dcera 3 roky je v nemocnici, chci tam být s ní, jenže mám půl ročního syna-plně kojeného. Tvrdí mi, že pro mě místo mají, ale pro něj ne. Nějak to přece jít musí, abych tam s ní byla a zároveň i s ním? Jak to mám udělat, když nemám hlídání a navíc nechci omezit kojení. Jaká máme práva v tomto případě? Máme přednost ohledně nadstandardu, a když nebude volný, co pak? Dcera má právo na mou nepřetržitou přítomnost, ale díky synovi jí mám toto právo upřít? To se mi nezdá jako jediná možnost,co existuje. Děkuji.

Jindra

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu my dovolte se omluvit za dobu trvání zodpovězení dotazu, pramenící z vytíženosti naší poradny.

Samozřejmě máte právo na to být se svými dětmi. Toto právo vám garantuje Listina základních práv a svobod a mezinárodní úmluva o právech dítěte, kterou je Česká republika vázána.

Vaše právo na kontakt se svými dětmi může být omezeno pouze soudem a zákonem, a to jen ve prospěch dítěte.

Nicméně je třeba brát v potaz potřeby léčby. Lékaři musejí zajistit bezpečnou léčbu dítěte a nesmějí ohrozit další osoby. Pokud by tedy přítomnost rodiče narušovala léčbu nebo ohrožovala jeho zdravý (nebo zdravý dalších přítomných osob), pak ošetřující lékař nepovolí kontakt s dítětem v plném rozsahu. V takovém případě by vás měl lékař informovat o důvodech kvůli, kterým považuje Vaši přítomnost za zdravý ohrožující.

Nemocnice Vám může omezit kontakt, ale argumentace musí být medicínského rázu a směřovat k ochraně zdraví. Nemocnice nemůže argumentovat pouze administrativní nemožností zajistit vám kontakt.

Doporučil bych Vám kontaktovat vedení nemocnice. Vysvětlit jím svůj požadavek na kontakt s oběmi svými dětmi. Pokud vedení nemocnice váš problém nevyřeší můžete samozřejmě změnit lékařské zařízení. Podle informací ne internetu můžete najít zařízení, které vašemu požadavku vyhoví.

Jednou z možností je i ignorování personálu a zůstávat u přítomna, i s malým dítětem, u své dcery. Nemocnice nemá právní prostředek jak vám v tom zabránit. A pokud vás nechá vyvést násilím budete je moci zažalovat za omezování vašich lidských práv. Ovšem ve vašem případě kvůli přítomnosti malého dítěte, si nejsem jistý zda je to vhodné řešení.

S pozdravem 

Vaše férová nemocnice

13.7.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS