Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přítomnost dítěte v případě hospitalizace matky

Dobrý den,
mám plánovaný zákrok v nemocnici (plánován na 5. listopadu, doufám, že mi stihnete odpovědět), trhání zubů. Řeším, že mám doma 21měsíční dceru, a hledám, jestli není nějaká možnost, jak by se mnou v době mé hospitalizace mohla strávit více času, než jen v rámci návštěvních hodin.
Vím, že kdyby byla hospitalizovaná přímo dcera, tak by to šlo, ale nefunguje to i naopak? Předem velmi děkuji za odpověď.

kknoflik

Odpověď:

Dobrý den,

pacient má ze zákona právo na přítomnost osoby blízké (např. dcery) nebo jiné osoby, u které tak určil. Podmínky, za nichž může být v nemocnici s pacientem, se ovšem řídí vnitřním řádem nemocnice. Jejich přítomnost především nesmí narušovat poskytované zdravotní služby. Tento pobyt osoby blízké s pacientem pak může být nad rámec běžných návštěv v návštěvních hodinách, jak je vymezuje vnitřní řád konkrétní nemocnice. Zákon je tedy velmi obecný a ponechává zdravotnickým zařízením prostor, aby určily konkrétní podmínky samy.

Doporučujeme vám proto obrátit se přímo na zdravotnické zařízení, kde plánujete zákrok podstoupit, a zjistit si, jak tuto situaci upravuje jeho vnitřní řád, případně, zda by bylo možné se domluvit s lékaři na vhodném postupu.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

21.10.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS