Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přítomnost další osoby při lékařském zákroku

Dobrý den, jsem v současné době těhotná a jelikož jsem se u své doktorky z jejích www stránek dozvěděla, že si účtuje 350 Kč za přítomnost další osoby při ultrazvukovém vyšetření, tisk fotky 100 Kč apod., tak jsem trošku zaražená. Ráda bych někdy šla s manželem, aby také viděl, jak se dítě vyvíjí, ale platit za to nehodlám. Copak to nějak zvyšuje náklady vyšetření, které je plně hrazeno z VZP? Zdá se mi to ještě jako větší nehoráznost než si účtovat přítomnost otce u porodu, kterému dají aspoň roušku a musí ho nějak instruovat, ale tohle se mi vážně nezdá. Stejně jako 100 Kč za černobílou fotku, náklady to určitě nejsou. V jiném zařízení přítomnost partnera a fotky zdarma byla naprostým standardem. Ptám se tedy, má na to doktor právo? děkuji mnohokrát za odpověď.

gegitka

Odpověď:

Dobrý den,

dle zákona o zdravotních službách má pacient při poskytování zdravotních služeb právo na přítomnost osoby blízké nebo osoby určené pacientem, nenaruší-li přítomnost těchto osob poskytnutí zdravotních služeb a bude to v souladu s jinými právními předpisy a vnitřním řádem. (viz zde).

Nejedná se tedy o právo naprosto neomezitelné, ale jakékoliv jeho omezení bude muset být podloženo rozumnými a předvídatelnými důvody. V případě ultrazvukového vyšetření nám není znám právní předpis, který by přítomnost osoby blízké omezoval ani si nedovedeme představit rozumný důvod ve vnitřním řádu, který by toto znemožňoval, požádejte případně lékařku, ať Vám takové ustanovení ukáže, jinak je poplatek za přítomnost další osoby neoprávněným.

Argumentaci k vybírání poplatku za přítomnost osoby blízké u poskytování zdravotních služeb shrnul Ústavní soud ve svém nálezu sp. zn. IV.ÚS 3035/15, ze dne 12. 4. 2016, i když se jedná o přítomnost otce u porodu, argumentace je zobecnitelná např. i na Váš případ.

Pokud Vám tedy nebude přes Vaši žádost přítomnost manžela u vyšetření umožněna, musí být takový postup odůvodněn, pokud se tak nestane bude možné se obrátit se stížností na příslušné osoby. Více informací k podávání stížností naleznete zde.

Otázka ceny fotografie z ultrazvuku není v právní úpravě nikde stanovena. Na její konkrétní výši se tedy budete muset zeptat v místě, kde Vám budou ultrazvuk provádět. Za kopie je možno po pacientovi požadovat úhradu, která nesmí překročit náklady spojené s jejich pořízením (viz zde), zejména pokud lékařka jednu fotografii tiskne do zdravotnické dokumentace, tak pořízení další kopie pravděpodobně nemůže stát 100 Kč.

Případně můžete využít možnosti nahlížet do svojí zdravotnické dokumentace, jejíž součástí je pravděpodobně i fotka z ultrazvuku, a ofotit si ji např. mobilem.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

2.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS