Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Převoz pacienta

Dobrý den, syn měl těžkou autonehodu v okrese Kroměříž a vrtulníkem byl převezen do FN Brno Bohunice, kde je v umělém spánku na ORIM. Tento pátek (po 13nácti dnech) lékaři začali s postupným probouzením (velmi silné uspání). Ovšem bylo nám dnes v sobotu 13.12. řečeno o vedoucí lékařnky oddělení to, že pokud po CT v podělí neurochirurg neshledá, že by měl ještě se synem "práci" převezou ho do naší spádové nemocnice, i když syn zatím nereaguje na tlumení léků (má úraz mozku) a je stále v umělém spánku. V sanitce by ho prý doprovázel doktor. Jelikož znám nemocnici v Kroměříži, mohu si jako právní zástupce syna, který se nemůže bránit, žádat po ošetřujícímu lékaři, aby ho v případě převozu neumístili do nemocnici v Kroměříži, ale třeba ve Zlíně nebo Olomouci? Co pro to mohu udělat a jak a na co mám tedy právo?

CZman

Odpověď:

Dobrý den,

zdravotnické zařízení v blízkosti bydliště bývá samozřejmě první volbou, nicméně pacient má právo na výběr poskytovatele zdravotní péče.

Převoz do nemocnice do blízkosti bydliště by měl být plně hrazen z pojištění. Pacient si však může zvolit i jinou nemocnici, do které "nespadá". K tomu je však třeba indikace současného ošetřujícího lékaře a je nutné zjistit, zda vámi zvolená nemocnice má dostatek volných míst. Pojiš´tovna proplácí převoz do nejbližšího zdravotnického zařízení, proto je pravděpodobné, že budete muset převoz zaplatit sám a potom požádat pojišťovnu o proplacení ceny cesty do výše vašeho nároku převozu do místa bydliště.  

Z Vašeho dotazu vyplývá, že takovýto přesun do konkrétní nemocnice není nezbytný, nicméně pokud bude ve Vámi zvolené nemocnici dostatek volné kapacity, není důvod, proč by vám lekáři nemohli vyhovět. V případě, že by lékaři ve vámi zvolené nemocnici odmítli vašeho syna přijmout, žádejte o písemné potvrzení, z jakého důvodu tak činí. Více o převozech v sanitkách naleznete v již dříve zodpovězených dotazech zde a zde. Právní úpravu úhrady převozů naleznete v zákoně o veřejném zdravotním pojištění jsme již odpovídali zde.

Přejeme vám hodně sil,

Vaše Férová nemocnice

17.12.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS