Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Právo na přítomnost dítěte v nemocnici

Dobrý den,

mám pětiměsíční plně kojená dvojčata, s malou jsem od minulého úterý v nemocnici kvůli dýchacím komplikacím při viróze. Leží již na standardním pokoji, kde je ješte volná kapacita. Druhé z dvojčat, chlapec, také nemocný, po 6 dnech ma zhoršený poslechový nález, nasazená druhá antibiotika, hladina CRP je avšak v normě a tudíž na přijetí do nemocnice není.

Můj dotaz je, zda mám nárok mít obě dvojčata u sebe, pokud jsou plně kojená a obě nemocná. Nyní pro chlapce mléko odstříkávám a nechávám vozit, avšak z celé situace, která pro všechny z nás není nijak příjemná, mám mléka méně a musíme chlapce dokrmovat umělým mlékem. Lékaři zatím variantu druhého dvojčete u matky neakceptují.

Díky za odpověď.

Zuzana

Odpověď:

Dobrý den, 

 

vzhledem k tomu, že se jedná o dítě, které je zcela závislé na rodiči a to především na Vás, jako na matce, která jej stále kojí, pak by Vám nemocnice neměla bránit v péči o něj a měla by umožnit jeho přítomnost během Vašeho pobytu v nemocnici. 

Toto tvrzení lze podepřít o Listinu základních práv a svobod a to především o článek 32 v odstavci 4), kde stojí: Péče o děti a jejich výchova je právem rodičů; děti mají právo na rodičovskou výchovu a péči. Práva rodičů mohou být omezena a nezletilé děti mohou být od rodičů odloučeny proti jejich vůli jen rozhodnutím soudu na základě zákona.". Nemocnice není oprávněna k omezování péče rodiče o dítě a nemá právo Vám péči o díte neumožnit. 

Pokud se setkáte s odmítnutím ze strany nemocnice, jak se stalo, pak je vhodné si nechat písemně odůvodnit takovéto tvrzení a případně začít věc řešit stížností či soudně soudně - více v již zodpovězeném dotazu zde. Nemocnice může argumentovat tím, že nepříjme Vaše díte z důvodu ochrany veřejného zdraví, protože může shledávat nemocné dítě jako rizikové pro ostatní pacienty. Tento argument by však pravděpodobně neobstál, ale nejsme lékaři a nedokážeme posoudit do jaké míry by onemocnění Vašeho dítěte mohlo být nakažlivé.

 

Vaše Férová nemocnice 

19.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS