Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Povinnost navstevy pediatra s novorozencem

Dobry den, jak casto mam zakonnou povinnost s novorozencem navstevovat pediatra? Sestricka mi sdelila, ze kazdy tyden a ze pokud nebudu dochazet, mohla bych z toho mit problemy (ze by na me zavolala socialku). Dekuji za odpoved.

mahu

Odpověď:

Dobrý den,

povinnost vystavit se preventivním prohlídkám vyplývá ze zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ten definuje, že prohlídky u dětí probíhají v prvém roce života devětkrát do roka, z toho minimálně šestkrát v prvém půlroce života a z toho minimálně třikrát v prvních třech měsících života.

Návštěva pediatra každý týden je tedy zjevně nepřiměřená. Zákon sice neříká, že takto časté návštěvy od Vás pediatr nemůže požadovat, ale z celkového počtu návštěv stanovených za rok se to podle našeho názoru dá odvodit.

Co se týče preventivních prohlídek jako takových, ty jsou ze zákona ve stanoveném počtu "povinné" jak pro děti, tak i pro dospělé. Pediatr po Vás tedy může požadovat, abyste se s novorozencem na prohlídku dostavila, ovšem pouze devětkrát během prvního roku života. Tuto povinnost ovšem nejde vnímat v tom smyslu, že by bylo možné ji násilím vynucovat, ale tak, že existuje oprávnění zdravotní pojišťovny uložit pokutu až do výše 500 Kč tomu, kdo se i přes opakovanou výzvu na prohlídku nedostaví. Pojišťovna má ze zákona možnost uložit tuto sankci, nikoliv povinnost. Navíc by taková pokuta mohla být chápána jako porušení práva na informovaný souhlas v rozporu s Úmluvou o lidských právech a biomedicíně, a tedy jako protiústavní.

Je ovšem třeba mít na paměti, že úplná absence lékařské péče by mohla být orgánem sociálně-právní ochrany dětí chápána jako zanedbávání péče o dítě, protože některé zdravotní vady a nutnost včasné léčby může odhalit jen odborník při preventivní péči. Proto je třeba silně doporučit, aby rodiče dítěti zvolili registrujícího pediatra a chodili s ním na pravidelné prohlídky. Pokud rodiče nejsou spokojeni s přístupem jednoho lékaře, mohou jej změnit a zvolit dítěti lékaře jiného. Mohou též chodit na jednorázové prohlídky k lékaři i bez registrace. Pokud rodiče volí péči alternativních lékařů, měli by si o tom vést záznamy, aby opět mohli v případě šetření doložit, že o zdravotní stav dítěte pečují a nejde tedy o zanedbávání péče.

S pozdravem

Vaše Férová nemocice

26.8.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS