Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Porušení mlčenlivosti pediatrem

Dobrý den,

u svého dítěte jsem chtěla odložit očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím (MMR). Pediatr se tvářil naštvaně. Když jsem při tříleté prohlídce chtěla potvrdit přihlášku do MŠ, nejdříve pediatr tvrdil, že mi ji nemůže potvrdit, nakonec jsme se domluvili na přípisu, že dítě nemá naočkováno MMR. S ředitelem MŠ jsem se domluvila, že doočkujeme před nástupem (cca za rok). Měsíc na to mi přišlo předvolání od sociálky, pediatr ji telefonicky informoval, že moje dítě nemá žádné očkování. Na sociálce jsem paní (která byla absolutně nepřipravená) předložila výňatky ze zákona a vyhlášky upravující očkování, doložila očkovacím průkazem naočkování Hexavakcínou a k MMR udala, že očkování neodmítám, jen je chci odložit. Za pár týdnů jsem se od ředitele MŠ dozvěděla, že mu telefonoval náš pediatr s tím, že si nepamatuje, co napsal do přihlášky, a jestli pan ředitel ví, že dítě nemá splněné očkování, a proto je nesmí přijmout do MŠ.

Domnívám se, že se pediatr již udáním na sociálku dopustil neetického jednání (věděl, že chci očkování jen odložit, neměl ode mě podepsané žádné prohlášení a záměr nahlásit nás na sociálku se mnou neprobral), toto očkování nemá stanovenou lhůtu, do kdy musí být naočkováno. Dále se domnívám, že telefonátem řediteli MŠ pediatr porušil povinnost lékařské mlčenlivosti. Neměl ode mě souhlas s podáváním informací, a ani nemohl vědět, jestli jsem jím potvrzenou přihlášku do školky skutečně podala.

Jsem rozhodnutá stěžovat si lékařské komoře a zřizovateli. Zvažuji také podání trestního oznámení.

Vzhledem k tomu, že zdravotnickým právem se běžně advokáti nezabývají, velmi mě zajímá Váš názor.

Děkuji.
 

JD

Odpověď:

Dobrý den,

domníváme se, že ošetřující lékař Vašeho dítěte se zjevně chová neeticky a nejspíše také porušil povinnost mlčenlivosti, jak sama uvádíte v dotazu. Proti tomuto jednání můžete podat nejprve zmiňovanému lékaři, pokud by se Vám neomluvil nebo stížnost vůbec nevyřídit, tak můžete následně podat stížnost ke zřizovateli, či správnímu orgánu, který lékaři udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Dále můžete podat stížnost na chování lékaře k České lékařské komoře. Více informací naleznete zde. 

Pokud jste se rozhodli odložit očkování svého dítěte, lékař by Vás měl poučit o případných komplikacích souvisejících s neočkováním, přičemž je oprávněn vyžádat si podepsání negativního reversu. Více informací naleznete zde a zde.

Vámi popsané jednání dle našeho názoru nenaplňuje skutkovou podstatu žádného trestného činu, proto podání trestního oznámení nedoporučujeme.

V případě, že se pediatr domnívá, že dochází k porušení povinností a zneužití práv vyplývajících z rodičovské zodpovědnosti, konkrétně k zanedbání péče o dítě a jeho zdraví, je oprávněn jednání rodičů oznámit orgánu sociálně-právní ochrany dětí, tzv. sociálce. Jedná se však většinou o případy, kdy dítě vůbec (ani v době nemoci) nenavštěvuje pediatra, či nechodí na povinná očkování. U takových rodin orgán sociálně-právní ochrany dětí působí na rodiče, aby si u svých dětí splnili očkovací povinnost. V krajních případech se orgán dokonce obrací na soud, aby přiměl rodiče očkovat.

Podle veřejného ochránce práv ale není možné neočkování automaticky považovat za zanedbání péče o dítě. Ombudsman zdůrazňuje nutnost přistupovat ke každému případu individuálně a zabývat se důvody, které k neočkování dítěte vedou.

Vaše Férová nemocnice

 

 

11.12.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS