Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Porodnice nevrátila těhotenskou průkazku

Dobrý den, prosím o radu, chtěla bych zpět těhotenskou průkazku, kterou mi po porodu první dcery porodnice nevrátila. Při druhém porodu v jiné porodnici mi ji nechali. Tak by mě zajímalo, jestli je to v pořádku (čí vlastně je?) a jakým způsobem o ni požádat. Děkuji za odpověď. Simona P.

Odpověď:

Dobrý den,

není nám známo, že by nějaký předpis upravoval vlastnictví těhotenského průkazu. Domníváme se, že jde o dokument se zdravotními údaji těhotné, ale nejde o součást zdravotnické dokumentace (o zdravotnické dokumentaci více v sekci "Přístup k dokumentaci"). To z toho důvodu, že na zdravotnickou dokumentaci jsou kladeny určité nároky a pacient ji nemůže přechovávat. Těhotenský průkaz je tedy jen pouhý evidenční průkaz, do kterého se zaznamenává vývoj těhotenství a provedených vyšetření, případně zákroků.

I když o tom, zda je průkaz vlastnictvím těhotné či rodičky, se dá diskutovat, nepochybné naopak je, že není majetkem porodnice. V porodnici jej tedy pravděpodobně vložili do zdravotnické dokumentace. Můžete si o průkaz požádat na základě písemné žádosti, případně si do porodnice zavolejte a informujte se na předání. Pokud by Vám nechtěli vyhovět, můžete podat stížnost vedení nemocnice nebo ke zřizovateli.

Vaše Férová nemocnice

26.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS