Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Porod - výběr nemocnice

Dobrý den, chtěla bych se poradit. Jsem ve 28 týdnu těhotenství a asi před měsícem nám zjistili na Echu, že miminko má srdeční vadu. Dnes jsme byli na kontrole srdíčka a vada se zhoršila, takže miminko bude muset po porodě asi na operaci. Což jsme věděli už před měsícem, tak jsme se s tím smířili. Říkali nám, že to je malý zákrok a miminko bude mít normální kvalitní život, ale že musíme rodit v Ostravě ve Fakultní nemocnici. Ale dnes nám řekli, že je to tedy na tu operaci, ale že budu muset rodit v Praze v Motole a ještě, že bude porod být musen vyvolán dříve asi cca ve 36 týdnu. A mě se už to vůbec nelíbí...už jsme se tak těžce smířili s tou operací miminka a ted, nás ještě posílají rodit do Prahy a to jako, že si tam máme dojet pendolínem...vše je tam dost drahé a ještě mám teď k tomu obrovský strach, že nebudu rodit spontálně, jak mi slíbili, ale že to bude muset být dříve a tím i uměle vyvoláno a v cizím prostředí. Původně jsem se smířila s Fakultní nemocnicí v Ostravě, ale aspoň jsem si sehnala porodní asistentku k porodu a těšila se, že budu mít přirozený porod a zajištění kontaktu dítěte hned po porodu, a doprovázet mě k porodu může manžel i porodní asistentka. Ale v Motole, jsem ted četla, že můžu mít jen jednu osobu u porodu,a pokud by se náhodou rodilo císařem, tak nesmí být nikdo u porodu a že se tam nesmí u porodu natáčet video a fotit se může jen pokud to dovolí lékař....a já se na toto všechno těšila ...v Ostravě to všechno jde. Můžete mi, prosím poradit? Mají lékaři právo rozhodnout o tom kde budu rodit, nebo i přes ono riziko si mohu já sama určit, že rodit budu v Ostravě a že chci normální porod, až příjde né dříve uměle vyvolaný, který je rizikový? Předem moc děkuji

Lucka

Odpověď:

Dobrý den,

porod ve zdravotnickém zařízení je zdravotní službou. Pacient má ze zákona právo na výběr poskytovatele zdravotních služeb. V zásadě tedy máte možnost zvolit si, ve které porodnici budete rodit. Pokud tedy lékaři říkají, že máte rodit v porodnici Motol, jedná se z jejich strany o doporučení.

Zdravotní služby lze také poskytovat jen na základě tzv. informovaného souhlasu pacienta, tedy lékaři např. nemohou vyvolat porod, pokud s tím nesouhlasíte. Z tohoto pravidla ovšem existují i výjimky: pokud by byl ohrožen zdravotní stav váš nebo vašeho dítěte, mohou lékaři postupovat i bez tohoto souhlasu.

Doporučujeme vám ovšem dobře zvážit důvody, kvůli kterým vám tuto nemocnici doporučují. Pokud očekávají závažné zdravotní komplikace, doporučeným výběrem porodnice se vám snaží zajistit nejlepší možnou péči. Pokud s jejich názorem nesouhlasíte, můžete si např. vyžádat konzultaci u jiného lékaře a probrat s ním možná rizika porodu ve vámi vybrané porodnici.

Ohledně převozu vám doporučujeme obrátit se na vaši zdravotní pojišťovnu s dotazem, zda vám proplatí cestu sanitkou z a do porodnice Motol. Ze zákona je proplácen převoz těm pacientům, kteří se nemohou k lékaři a od něj dopravit sami, ovšem jen do vzdálenosti, která odpovídá vzdálenosti do nejbližšího zdravotnického zařízení, které je schopné službu poskytnout. Pokud je porodnice v Motole jediná, kde vám mohou zajistit odpovídající péči, pak se domníváme, že by pojišťovna měla cestu plně uhradit.

Přejeme vám, ať se vám podaří situaci vyřešit a vy i vaše dítě jste v pořádku.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

17.9.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS