Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Platba za pobyt s dítětem v nemocnici 2015

Dobrý den, s 2,5 letým synem jezdíme na dětskou oční kliniku do Brna, každé 3 měsíce má vyšetření v celkové anestezii (3 denní pobyt v nemocnici) a v případě nutnosti operace 9 denní pobyt v nemocnici. Nemocnice pokaždé žádá zaplatit za mě jako za doprovod 450 korun za den, bez stravy. Má na to nemocnice právo? Nejedná se o žádný nadstandard. Byli jsme na pokoji s matkou a její roční dcerou a ty za pobyt nic neplatili. Můžu se nějak proti platbě bránit? Syn nutně potřebuje další operaci, ale bohužel nemáme peníze (4050 Kč) na zaplacení pobytu v nemocnici. Předem děkuji za odpověď. Eva

Eva

Odpověď:

Dobrý den,

dle zákona o veřejném zdravotním pojištění (viz zde) je pobyt doprovodu dítěte do šesti let v zařízeních lůžkové péče hrazen ze zdravotního pojištění. Tento pobyt je hrazen zdravotní pojišťovnou dítěte, pokud lékař rozhodne o přijetí rodiče jako „průvodce dítěte“ v nemocnici. Rodič je v tomto případě uznán práce neschopným. Na základ tohoto rozhodnutí je rodič spolu s dítětem hospitalizován. O přijetí rodiče jako průvodce dítěte do šesti let může rozhodnout ošetřující lékař, je-li při přijetí dítěte do zdravotnického zařízení vzhledem k jeho zdravotnímu stavu nutná celodenní přítomnost průvodce. Průvodce je podle indikace a možností umístěn buď spolu s dítětem přímo na lůžkovém oddělení, nebo na oddělení dochází z ubytovacího prostoru, který je součástí tohoto zařízení. V případě dítěte staršího šesti let se pobyt průvodce v nemocnici považuje za ústavní ošetřování jen se souhlasem revizního lékaře zdravotní pojišťovny.

Pokud po Vás nemocnice vyžaduje zaplacení nějaké částky, tak byste se měl zeptat, co se touto částkou hradí. Může jít o nadstandartní ubytování či jiné služby, které ale lze odmítnout. Náklady pobytu, které nemocnici vzniknou v souvislosti s celodenní přítomností rodiče u dítěte, jsou placeny zdravotní pojišťovnou. Bližší informace můžete nalézt na stránkách Veřejné zdravotní pojišťovny České republiky.

Dále Vám radíme obrátit se s tímto dotazem na zdravotní pojišťovnu Vašeho dítěte. Více informací se můžete dočíst zde a zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

21.10.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS