Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Otec a dítě v nemocnici

Dobrý večer,

 chtěl bych se zeptat, jestli už se změnil zákon o veřejném zdravotním pojištění, který naši poslanci ve sněmovně v roce 2008 neschválili. Povinnost umožnit rodičům pobyt v nemocnici s dítětem.

Každá nemocnice to má jinak, tak se ptám, jestli mám oporu v nějakém zákoně.

Ted k jádru otázky: Dítě půjde na operaci. Moje manželka nemůže, doma máme malé miminko, takže půjdu s prckem já a tady nastává velikánský problém. 

Já jako otec dítěte (3,5) si musím zaplatit dle vyjádření nemocnice nadstandard za 200 Kč s tím, že postel my přivezou vždy jen na noc, což taky nechápu. Matky nárok mají a otcově nikoliv? Vůbec se mi to nelíbí a považují to za diskriminaci kam se mužů obrátit?

2. Tohle se už stalo: byl jsem s dítětem na vyšetření, přes noc jsme zůstali na pokoji bez nároků na lůžko a stravu. Byl tam ještě jeden pán a ten když viděl, že tam jsem, tak zůstal taky a to bez lůžka. Upozorňuji, v pokoji byly ještě 2 děti bez mamin a 2 úplně prázdná lůžka a my spali v křesle, takže ráno rozlámaný. Nikdo nepřišel, lehněte si tam nebo tak. Samozřejmě, když jste s dítětem v nemocnici, tak nechcete dělat vlny, ale štve mě to a teď tohle, že chtějí platit:)

Děkuji za odpověď

OD

Odpověď:

Dobrý den,

Vaše dítě má právo na nepřetržitý kontakt se svými rodiči, tedy s Vámi, pokud nejsou skutečně závažné důvody k tomu, aby Vaše přítomnost nebyla možná.

Právo dítěte a rodičů na bezprostřední nepřetržitý kontakt je zakotveno v Listině základních práv a svobod a rodiče je možné oddělit od dítěte jen na základě rozhodnutí soudu. Jako důvod pro přítomnost rodičů bývá zmiňováno například urychlení zlepšení zdravotního stavu dítěte, nenahraditelná psychická podpora, posílení důvěry mezi rodiči a zdravotnickými pracovníky, lepší zvládnutí následné péče o dítě doma.

V praxi však zdravotníci v některých situacích říkají, že přítomnost rodičů "není možná". Takový přístup by mohl být odůvodněný pouze z hlediska objektivních medicínských důvodů (např. závažné infekční onemocnění a nutnost karantény). Pokud ale rodič odmítne odejít, zdravotníci nemají prostředek, jak rodiče přinutit k odchodu, jelikož jde o jeho právo a právo dítěte. Pokud by jej chtěli násilím vyprovodit, pak by podle našeho názoru mohl rodič s úspěchem žalovat nemocnici za zásah do osobnostních a rodičovských práv. Více informací naleznete také ve článku Férové nemocnice Práva rodičů, kontakt s dítětem.Takový je právní základ. Dítě může mít v nemocnici doprovod a nemocnice se musí snažit umožnit rodiči pobyt u dítěte, pokud je ot z objektivních důvodů možné.

V případě požadované platby ze strany nemocnice platí podle zákona o veřejném zdravotním pojištění, že dítěti do 6 let je pobyt rodiče/průvodce hrazen ze zdravotního pojištění. Přesněji řečeno pojišťovna nemocnici platí náklady, které nemocnici vzniknou v souvislosti s celodenní přítomností rodiče. Pokud po Vás nemocnice vyžaduje zaplacení nějaké částky, tak byste se měl zeptat, co se touto částkou hradí. Může je jít o nadstandartní ubytování či jiné služby, které ale lze odmítnout. Základ je placen zdravotní pojišťovnou. Bližší informace můžete nalézt na stránkách Veřejné zdravotní pojišťovny České republiky.

Zákon dále hovoří pouze o průvodci a nikoliv o matce dítěte. Je tedy jedno zdali se jedná o matku či otce. V případě rozdílných podmínek pro otce se jedná skutečně o diskriminaci. Z vašeho dotazu není jasné, zdali 200 Kč, májí platit pouze otcové nebo všichni rodiče. Pokud pouze otcové, tak se pravděpodobně skutečně jedná o diskriminace na základě pohlaví. Pokud k tomu tedy došlo, tak můžete podat stížnost na nemocnici. Bližší informace a i vzor stížnosti můžete nalézt zde. Také se můžete obrátit na Veřejného ochránce práv, který se nerovným zacházením také zabývá. Kontakt na Veřejného ochránce práv můžete nalézt zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

19.6.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS